Пенсія, яку призначають незалежно від віку: хто може претендувати

Роз'яснення щодо оформлення та отримання такого виду виплат

Пенсію по втраті годувальника віднедавна можуть отримувати родичі зниклих безвісти. Наразі отримувачів таких виплат - близько 600 тис. осіб.

Від початку повномасштабного вторгнення рф в Україну у статусі зниклих безвісти перебувало близько 5 тис. осіб. Наразі це число становить понад 2 тис. осіб.

 

Родини цих людей мають право отримувати пенсію по втраті годувальника.

Хто конкретно має право на такий вид пенсії і як її оформити розповіли у Мінсополітики.

Коли людина визнається зниклою безвісти?

Правовий статус особи, яка зникла безвісти, визначено у Законі України «Про правовий статус осіб, які зникли безвісти». Члени сім’ї таких осіб можуть подати до територіального органу Нацполіції заяву про розшук зниклої безвісти особи. З дати подання цієї заяви особа, яка зникла безвісти, набуває відповідного статусу.

Заяву про розшук особи, яка зникла безвісти, крім родича такої особи може подати представник військового формування, орган державної влади, орган місцевого самоврядування, об’єднання громадян або будь-яка інша особа, якій стало відомо про зникнення людини.

Подати заяву про безвісти зниклу особу можна також за телефоном гарячої лінії Національної поліції: (089) 42 01 867.

Коли виникає право на отримання пенсії через втрату годувальника у членів сім’ї зниклого безвісти?

Члени сім’ї таких осіб мають право на отримання пенсії через місяць з дня внесення інформації про зникнення особи до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Хто з членів сім’ї особи, яка зникла безвісти, має право на пенсію через втрату годувальника?

  • Діти такої особи віком до 18 років.
  • Діти такої особи віком від 18 до 23 років, які навчаються на денній формі навчання, до закінчення навчання.
  • Діти такої особи, які є сиротами, до 23 років незалежно від факту навчання.
  • Чоловік або дружина, батьки такої особи, якщо вони є особами з інвалідністю або досягли пенсійного віку.
  • Чоловік або дружина, а у разі їх відсутності – один з батьків або брат або сестра, дідусь або бабуся годувальника, незалежно від віку та працездатності, якщо вони не працюють і доглядають дитину годувальника до досягнення нею 8 років.
  • Батьки та чоловік/дружина особи, яка зникла безвісти, які не були на її утриманні, мають право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника, якщо внаслідок такого зникнення вони втратили джерело коштів для існування.

Як виплачується пенсія за втратою годувальника членам сім’ї зниклих безвісти?

Виплата пенсії здійснюється за весь час, протягом якого особа, яка зникла безвісти, зберігає цей правовий статус.

Причому непрацездатним родичам, які перебували на утриманні особи, яка зникла безвісти, призначається пенсія за втратою годувальника, незалежно від тривалості страхового стажу особи, яка зникла безвісти.

Якщо до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відмітку про встановлення місця перебування, місця поховання або місцезнаходження останків зниклого безвісти, то вносяться відповідні зміни щодо терміну призначення пенсії з урахуванням встановлених обставин.

При цьому, якщо людина є зниклою безвісти, це не позбавляє її родичів або інших осіб права звернутися до суду із заявою про оголошення такої особи померлою у порядку, передбаченому законодавством.

Джерело: На пенсії

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень