Пенсія в Україні: як її перераховують працюючим та непрацюючим пенсіонерам

Чим відрізняється механізм перерахунку пенсій для пенсіонерів, що працюють та не працюють

Попри війну українці продовжують отримувати пенсії та інші соціальні виплати. Про те, чим відрізняється механізм перерахунку пенсій для пенсіонерів, що працюють та не працюють - читайте далі.

Як перераховують пенсії пенсіонерам

У деяких українців розмір мінімальної пенсії й надбавки за понаднормовий стаж прив’язані до прожиткового мінімуму. Коли прожитковий мінімум підвищують – автоматично непрацевлаштованим особам перераховують пенсію. Щодо працевлаштованих пенсіонерів, то їм пенсії у такому разі не перераховують. Коли людина звільняється, то пенсію перераховують з урахуванням актуальнішого прожиткового мінімуму, який діє на момент звільнення.

Схожою є ситуація і з новими доплатами, які залежать від стажу та віку.

Для наочності нагадаємо, що з 1 грудня в осіб, які молодші за 70 років, при стажі у жінок 30 років і у чоловіків 35 років загальний розмір пенсії з усіма надбавками не може бути нижчим за 2500 гривень.

 

У кого пенсії до грудня були нижчими, то їх мали підтягнути до вказаного розміру. Але це стосується лише непрацюючих громадян.

 

Для працюючих залишилися колишні розміри. Вони можуть бути переглянуті лише у разі звільнення, – пояснив експерт з питань пенсійного забезпечення Сергій Коробкін.

Такий самий механізм діє щодо тих, у кого мінімальна пенсія за віком залежить від розміру мінімальної зарплати по країні.

У яких випадках пенсія не призначається

Право на пенсійні виплати залежить від того, чи є пенсіонер працевлаштованим, чи ні. Крім того, від цього залежить ще й розмір пенсії. При цьому:

  • Пенсія за вислугу років призначається після того, як пенсіонер залишає роботу. І саме це дає право на пенсію. Якщо особа й надалі працевлаштована після призначення на пенсію за вислугу років, то виплати цієї пенсії припиняються. А поновлюються одразу після звільнення з роботи.
  • Але є виняток, який стосується посади асистента вчителя в загальноосвітньому навчальному закладі. Ця посада не дає права на призначення пенсії за вислугу років, а тому на період роботи на цій посаді пенсія за вислугу років виплачується.

Яка різниця у розмірах пенсій

Сьогодні різниця у розмірах пенсій пенсіонерів, що працюють та не працюють - несуттєва. Важливо пам’ятати, що при влаштуванні на роботу необхідно відразу повідомити Пенсійний фонд.

В іншому разі – відбудеться переплата пенсії, яку потім почнуть вираховувати.

Джерело: 24 канал

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Діана Білоус

Діана Білоус

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень