Пенсіонерів в Україні стало менше: Експерт пояснив, до чого призвели реформи та війна (ФОТО)

Три причини, які варто знати

За останні роки кількість пенсіонерів в Україні суттєво скоротилась, пише «На пенсії».

Згідно з даними Пенсійного фонду, станом на 1 січня 2023 року в Україні зареєстровано 10 мільйонів 687 тисяч пенсіонерів, а роком раніше – 10 мільйонів 841 тисяча.

Які головні причини?

Експерт з питань пенсійного забезпечення Сергій Коробкін пояснив, що головна причина скорочення числа пенсіонерів - це висока смертність.

З одного боку, це природний процес – так чи інакше люди старіють.

 

З другого боку це пов’язано з недосконалістю системи соціального захисту, охорони здоров’я тощо.

 

Тобто рівень життя впливає і на тривалість життя.

Друга причина зменшення кількості пенсіонерів – це пенсійні реформи. Насамперед йдеться про підняття пенсійного віку. Адже у 2011 році жінкам почали поступово підіймати пенсійний вік з 55 до 60 років. У 2021 році перехідний період закінчився і таким чином жінки стали виходити на пенсію пізніше. Наразі й у жінок, і у чоловіків вік виходу на пенсію встановлено на рівні 60 років.

Проте сьогодні навіть в 60 років можна не вийти на пенсію, якщо у людини не буде необхідної кількості стажу.

 

Раніше, щоб вийти на пенсію, було достатньо мати 5 років стажу. В жовтні 2011 року цю планку підняли до 15 років, в 2018 році – до 25 років і надалі ця вимога продовжує зростати – щороку на один рік.

 

В 2023 році людина не може піти на пенсію вчасно, якщо не буде мати 30 років стажу, в наступному – 31 рік, потім – 32 роки тощо.

 

Цей період триватиме до 2028 року, коли всім для призначення пенсії треба буде мати 35 років стажу. Це стосується і жінок, і чоловіків.

Як зазначив експерт, не всі працюють офіційно, не кожен в принципі може знайти собі роботу і напрацювати необхідну кількість стажу.

Таким чином, пенсія може призначатися в 63 або навіть в 65 років залежно від наявного стажу на дату настання конкретного віку.

 

В деяких випадках у 65 років призначається вже не пенсія, а державна соціальна допомога – саме для тих осіб, які за новими правилами пенсію не заробили.  

 

Тобто велика кількість людей не може вчасно оформити пенсію, і нових пенсіонерів з року в рік стає менше.

Третя причина щодо зменшення кількості пенсіонерів – це міграційні процеси. Через війну люди шукають прихисток в інших країнах.

Звісно, за кордон переважно виїхали жінки працездатного віку разом з дітьми, але є і певний відсоток пенсіонерів, які також залишили країну.

Частина людей, які виїхали за кордон чи залишилися на окупованих територіях, все ще перебувають на обліку в Пенсійному фонді України. Але рано чи пізно може постати питання про тимчасове призупинення нарахувань таким особам виплат.

Експерт підкреслив, що попри зменшення кількості пенсіонерів, потреба на виплату пенсій зростає.

 

В січні 2022 року держава витратила на виплату пенсій 44 мільярди гривень, а вже в грудні 2022 року – 51 мільярд гривень.

 

Після березневої індексації 2023 року щомісячна потреба на виплату пенсій в Україні перетнула позначку в 55,5 млрд гривень.

 

Це означає, що навіть невеличка індексація для 10 мільйонів пенсіонерів потребує великих дотацій з бюджету.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анна Карпець

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень