350 грн на місяць: українські строковики уже понад 2 роки на службі і отримують мізерну плату

Якщо змін не буде, строковики можуть залишитися на службі до кінця воєнного стану

Українських строковиків 2020-2021 років призову не демобілізували після 24 лютого 2022 року. Деякі військовослужбовці проходять строкову службу уже понад 2 роки.

Нещодавно у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, який пропонує звільнити зі служби строковиків, строк служби яких уже закінчився. У разі його прийняття таких військовослужбовців зможуть звільнити протягом 5 днів з моменту набрання чинності законом. Документ наразі опрацьовується у профільному комітеті.

Понаднормове продовження строкової служби шкодить обороноздатності держави. Держава не може задіяти строковиків у районах проведення бойових дій. Адже вони не підлягають мобілізації навіть за власним бажанням, оскільки вже проходять військову службу.

Тому питання про демобілізацію стоїть особливо гостро. Строковики могли б приносити користь державі замість того, щоб понадстроково бути на службі. При цьому, у випадку, якщо законопроєкт про демобілізацію не буде прийнято, строковики можуть залишитися на службі до кінця воєнного стану.

Який оклад отримують строковики

Оклад українського строковика є мізерним. Ця сума складає від 352,4 до 704,8 гривні на місяць залежно від району проходження служби. До лютого строковики окрім окладу отримували додаткові 30 000 гривень доплат, то після їх скасування залишилися лише голі виплати.

Тобто, якщо строковик хоче отримувати зарплатню, він може хіба підписати контракт, адже не підлягає мобілізації. Втім, багато строковиків не бажають укладати багаторічний контракт, очікуючи відносно швидкого закінчення бойових дій.

Що буде, якщо законопроєкт ухвалять

У випадку, якщо законопроєкт про демобілізацію буде прийнято, звільнені строковики будуть зобов’язані протягом 5 днів прибути до свого територіального центру комплектування для взяття на облік та розв'язання питання щодо призову на військову службу або звільнення у запас чи у відставку.

Джерело: 24 Канал

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень