Пастки пенсійної системи України: як заробити нормальну пенсію?

Що треба робити, а чого – не слід

Уже незабаром Мінсоцполітики планує повернутись до реформування пенсійної системи, про це в ефірах Національного телемарафону вже неодноразово заявляла нова очільниця відомства Оксана Жолнович.

У зв’язку з цим експерти радять реформаторам насамперед звернути увагу на те, що існуюча пенсійна система містить низку міфів і пасток для громадян, які покладають надію на життя у безбідній старості.

 

Соціальна несправедливість пенсійної системи

Як стверджує директор Інституту розвитку територій Юрій Ганущак, однією з основних таких пасток є фіксація конкретного віку виходу на пенсію, пише «Дзеркало тижня».

– При сучасному розвитку медицини та практики здорового способу життя у 60 років більшість людей ще працездатні, тому первинне визначення пенсійного віку як віку недуги у старості далеко не відповідає показнику у 60 років, – вважає експерт.

Крім того, на його думку, нечіткість поняття пенсії призводить до певної соціальної несправедливості.

– Страхова пенсія формується як повернення заощадженої державою або іншими фінансовими установами суми коштів, вилучених із заробітку людини під час активного життя. Тобто виплати, які здійснюють держава особі поважного віку, складаються з двох частин — із дійсно заробленої, точніше, відкладеної, пенсії та іншої частини, якої не вистачає до політичного рівня, який називається «мінімальною пенсією». Це — якщо зароблена пенсія не дотягує до цього мінімального рівня, – пояснює Ганущак.

Він вважає, що цю частину слід називати соціальною допомогою через немічність у старості. І платити її не всім, а лише тим, хто не має інших джерел забезпечення, як це має бути в соціальних програмах.

Молода людина менш цінна для бізнесу, ніж досвідчений 60-річний працівник

За словами Юрія Ганущака, фіксований вік виходу на пенсію у 60 років є ще й серйозним психологічним бар’єром. Мовляв, пік працездатності людини припадає на період 45-50 років і в середньому падіння працездатності в цьому віці становить 20%, що корелює з рівнем зарплати у порівнянні з іншими віковими групами.

– Але в 20 років показник працездатності, точніше, коефіцієнт віддачі становить менше 50% від максимального. Тобто молода людина об’єктивно менш цінна для бізнесу, ніж досвідчений 60-річний молодий дід, – каже експерт.

З цієї позиції Ганущак радить бізнесу уважніше ставитись до працівників зрілого віку. Адже через динамічність ринку праці не можна бути впевненим, що кошти, вкладені у підготовку молодої людини, повернуться її віддачею у майбутньому. Наприклад, молодий працівник може піти до конкурентів або ж виїхати працювати за кордон. І в цій ситуації 60-річна людина, хоч і не дає такої продуктивності, проте виглядає вигіднішим вкладенням, оскільки, як правило, прив’язана до звичного місця роботи.

Чим пізніше людина виходить на пенсію, тим більша виплата

Повертаючись до «вікової пастки», експерт зазначає, що згідно з дослідженнями Світового банку, понад 95% чоловіків, які отримують право вийти на пенсію у 60 років, користуються цією можливістю. При цьому 40% із них не залишають роботу, розглядаючи пенсію як додатковий, а не основний заробіток. Тоді як для жінок цей показник становить чверть нових пенсіонерів (25%).

– Кількість працюючих пенсіонерів плавно падає майже до нуля у чоловіків приблизно у віці 80 років, що трохи більше середнього віку життя пенсіонера (або актуарного віку), що становить сьогодні 78 років.

 

Жінки швидше закінчують підробляти, фактично в 75 років на місці роботи їх залишається менше 5%. Можна вважати, що актуарний вік відповідає віку недуги, тобто віку, коли людина не може заробити собі на життя. Саме цей фактор брали до уваги за часів Бісмарка, коли встановлювали пенсійний вік у 60 років, – пояснює експерт.

Вік, коли людина вже хотіла б вийти на пенсію, відчуваючи, що на нову роботу її не візьмуть, можна умовно назвати віком втоми, каже Юрій Ганущак. При цьому вік зношеності характерний тим, що роботодавець зацікавлений у звільненні такого працівника. Це саме той вік, коли має включатись система соціального захисту від держави.

– При виході на пенсію у віці втоми її розрахунок здійснюється, виходячи з переданих роботодавцем або самою застрахованою особою коштів, які індивідуально враховуються після 2001 року. Також закон дозволяє приплюсувати наведений стаж за 5 років до 2001 року, що нечесно стосовно людей, які почали свою діяльність до 1996.

 

Справедливо було б враховувати при розрахунку пенсії весь фактичний стаж до 2001 року, вважаючи, що до 2001 року особа отримувала середню по країні зарплату, – розмірковує директор Інституту розвитку територій.

Відповідно, виходить, що чим пізніше людина виходить на пенсію, тим вища її пенсія, звісно, ​​якщо вона чи її роботодавець продовжують відраховувати кошти до ПФУ. І не тільки тому, що збільшується страховий чи трудовий стаж, а й, за словами експерта, тому, що кожен додатковий рік понад 60 років розраховується з підвищеним коефіцієнтом.

– Так, у перші роки на пенсії її розмір не особливо впливає на загальний дохід, але після настання віку зношеності додаткові заробітки фактично закінчуються, а з настанням віку недуги зростають витрати на ліки, тоді як пенсія не відстежує ці потреби, які об’єктивно зростають. Тобто ранній вихід на пенсію, коли ще є можливість працювати, болісно позначається у більш зрілому віці, – каже Юрій Ганущак.

Особливо вразливими у цьому випадку є люди, які вийшли на пенсію раніше встановленого законом терміну, використовуючи різні пільги. А серед жінок таких майже третина, тож всі вони буквально приречені отримувати мінімальну пенсію.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень