«Пандемія змінить життя на краще»: прогноз відомого футуролога

Німецький футуролог Хорст Опашовскі був радником багатьох канцлерів Німеччини, і Ангели Меркель в тому числі

Хорст Опашовскі виділяє наступні важливі тенденції життя після пандемії:

На першому місці - сім'я

Після пандемії відбудеться «мирна сімейна революція». Насправді вона вже почалася. Люди, які пройшли через випробування, які приніс нам новий коронавірус, стануть впевненішими в собі, але це не приведе до посилення індивідуалізму.

Опашовскі нагадує, які настрої панували в суспільстві перед початком нового тисячоліття, тобто трохи більше 20 років тому. Він порівнює це з боулінгом.

Кожен грав сам за себе! Молоді люди мріяли про те, щоб відразу «вибити страйк», тобто отримати від життя максимум матеріальних благ.

На противагу цьому футуролог наводить нинішню допомогу людей одне одному:

Молоді співчутливі до людей похилого віку з сусіднього під'їзду, з якими ледь віталися раніше! Старше покоління, яке нарікало на нерозуміння і байдужість молоді, сьогодні може тільки дивуватися її готовності допомогти ...

 

Основою суспільних відносин в більшій мірі, ніж в період до пандемії, стають взаємодопомога і солідарність. Почався відхід від індивідуального егоїзму до усвідомлення спільності ...

 

Все більш популярною стає ідея "ми всі в одному човні". Це вже не боулінг, - стверджує футуролог.

Опашовскі стверджує, що сім'ї стали зараз більш згуртованими, уважними і толерантними один до одного. Робота поступово перестає бути головною в житті. На перше місце виходять знову сім'я, квартира, в якій живеш, будинок і сад. І пояснює це тим, що

у всі часи люди перед обличчям зовнішньої загрози "йшли до своїх" - туди, де відчували себе захищеними.

Жити краще не означає мати більше

Переосмислення ролі сім'ї, відмова від індивідуалізму, підкреслює Хорст Опашовскі, мають вирішальний вплив на виникнення другої тенденції. Люди сьогодні, після COVID-19, стали вкладати новий зміст у поняття благополуччя. І висновок, до якого вони прийшли, можна коротко сформулювати так:

жити краще не означає мати більше.

Через це, вважає футуролог, ринок масового споживання чекають істотні зміни. Економіка прокинеться досить швидко, але люди вже не будуть бездумно купувати все підряд. Вони стали мудрішими. І до своїх витрат ставляться інакше. Ця тенденція буде тільки підсилюватися. Настає нова ера, яка означає, що

люди готові обмежувати себе на початку самостійного шляху, щоб забезпечити собі краще і здорове життя в майбутньому, щоб насолоджуватися ним якомога довше.

 

Зросте статус охорони здоров'я

І це пояснює причини виникнення третьої тенденції. Неминуче зросте статус охорони здоров'я, а значить, і тих, хто працює в цій сфері. Причому справа не обмежиться тільки підвищенням зарплат медиків.

«Здоров'я перетворюється у статусний символ. Воно все більше тіснить споживацький спосіб життя. Міністр охорони здоров'я стає не менш важливий, ніж міністр економіки. Клініка Charité (провідна клініка у Берліні. - Ред.) така ж важлива, як концерн Volkswagen. Виробники тільки починають відкривати для себе перспективи мегаринку охорони здоров'я.

 

Сьогодні ми просто аплодуємо лікарям і медсестрам. Вони раптом перетворилися в героїв, якими ми пишаємося щодня.

 

Не здивуюся, якщо завтра або в майбутньому вони стануть нашими новими святими, тому що здоров'я набуває статусу нової релігії. І це ставить перед людьми вже зараз важливе питання: які професії по-справжньому цінні? » - впевнений Хорст Опашовскі.

За інформацією видання "Факти"

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень