«Пакунок малюка» в умовах війни: що змінюється і які тепер умови

Розмір грошової компенсації за цю одноразову натуральну допомогу нині становить 6300 грн

На час війни в Україні змінили умови витрати грошової компенсації «пакунку малюка». Нині батьки можуть придбати за ці гроші те, що їм наразі справді необхідно, — зняті обмеження розраховуватися цими коштами лише за дитячі товари та виключно в закладах торгівлі, які приєднались до реалізації пілотного проєкту.

Хто може отримати «пакунок малюка» і який розмір компенсації?

Таке право мають громадяни України, а також іноземці та особи без громадянства, які в установленому законодавством чи міжнародними договорами України порядку в’їхали в Україну та постійно або тимчасово проживають на її території, або ж тимчасово перебувають в Україні; особи, яких визнано в Україні біженцями або особами, які потребують додаткового захисту, якщо вони народили дитину.

У разі відсутності «пакунка малюка» в пологовому будинку, заява про його отримання подається отримувачем до структурного підрозділу з питань соцзахисту населення державної адміністрації, виконавчому органу сільської, селищної, міської ради за місцем проживання чи перебування отримувача. Але робиться це не пізніше як через 30 календарних днів з дня народження дитини.

Водночас, у разі народження дитини поза межами закладу охорони здоров’я, отримувач має право звернутися за отриманням «пакунка малюка» до місцевого структурного підрозділу з питань соцзахисту населення за місцем його проживання або перебування протягом року з дня народження дитини.

Грошова компенсація призначається, якщо звернення за нею надійшло не пізніше ніж через 12 місяців з дня народження дитини. Розмір грошової компенсації становить 6300 грн.

Пакунок малюка. Фото з сайту «Місто»
Фото з сайту «Місто»

Зміни на період воєнного стану

У зв’язку із введенням на території України воєнного стану Кабмін прийняв постанову від 05.03.2022 № 204, якою:

  • надано можливість переказу коштів грошової компенсації вартості одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка» на будь-який рахунок, відкритий в АТ КБ «ПриватБанк», у разі неможливості відкриття поточного рахунку із спеціальним режимом використання в АТ КБ «ПриватБанк»;
  • знято обмеження щодо здійснення розрахунків виключно на дитячі товари та виключно в закладах торгівлі, які приєднались до реалізації пілотного проєкту відповідно до Порядку та умов реалізації пілотного проєкту «Монетизація одноразової натуральної допомоги, пакунок малюка» у 2020 — 2023 роках;
  • встановлено, що кошти грошової компенсації, невикористані протягом 12 місяців з дня зарахування, не будуть повертатись на рахунок Мінсоцполітики та залишаться на рахунках отримувачів грошової допомоги.

Цікаві цифри

Кількість «пакунків малюка» в регіонах, наявних до видачі, — понад 22,8 тис. комплектів.

За оперативною інформацією, отриманою від Національної соціальної сервісної служби України, у поточному році одноразово натуральною допомогою «пакунок малюка» забезпечили понад 19,4 тис. дітей.

Нацсоцслужба у 2022 році провела перерахунок коштів грошової компенсації вартості одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка» для понад 34,1 тис. осіб на загальну суму 216,7 млн грн.

Джерело: Вечірній Київ

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень