Освітня прірва: учителям в Україні загрожує скорочення

Відгомін війни

ФОТО Станіслав Сеник

Навчальний рік у школах України через повномасштабне вторгнення росії завершився дистанційно. Частина школярів завершували його онлайн, перебуваючи за кордоном. Та наразі освітяни остерігаються, що чимало учнів, які знайшли прихисток за кордоном, не повернуться додому. 

За різними даними з України виїхали близько 2 мільйонів дітей, й поки прогнозувати, яка їх кількість повернуться додому до 1 вересня, не береться ніхто. 

У такому випадку наповнюваність класів зменшиться. Адміністрація шкіл буде оптимізувати класи, зменшуючи їх кількість. А значить, зменшиться й навантаження вчителів, що неминуче призведе до вивільнення вчителів на ринок праці. 

Буквально у червні у школах проводять комплектацію вчителів, це приблизний розподіл робочого навантаження на наступний рік. Тож певну кількість вчителів можуть звільнити ще до настання відпустки. 

Нагадаємо, згідно з законом про повну загальну середню освіту, у класі має бути не більш як 24 школярі у початковій школі й 30 — у старшій. Якщо більше — відкривається новий клас. Мінімальна наповнюваність — п’ять учнів.  Проте наразі у Верховній Раді перше читання пройшов законопроєкт щодо врегулювання окремих питань освітньої діяльності в умовах воєнного стану. Він скасовує цю норму.

Мовляв, це важливо для міст, які прихистили переселенців, чиї школи переповнені. Тож клас можна сформувати й на 40, і на 50 учнів. А якщо місцеві бюджети будуть вкрай обмеженими у ресурсах, на місцях так і робитимуть. Створять великий клас – а «зайву» кількість вчителів звільнять. 

 Розлогий матеріал на цю тему є на сайті zn.ua

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень