Острозька психлікарня – переповнена

Хворих більше, ніж ліжок

Фото ілюстративне

На сьогодні там перебуває на 42 людини більше, ніж передбачено ліжко-місць.

Якщо ліжок загалом 355, то зараз у медзакладі лікуються 397 хворих, розповів головлікар Острозької обласної психіатричної лікарні Павло Маєвський.

За його словами, такі проблеми виникають, бо соціально незахищених людей часто нікуди виписувати.

Тобто, коли курс лікування вже завершився, але в людини немає ні родичів, ні власної домівки, виганяти її практично на вулицю ніхто не буде, каже очільник психлікарні:

Буває, що роками люди у нас перебувають. Їх просто нікуди виписувати чи переводити – у них немає ні документів, ні родичів. Але таких небагато.

 

Однак це величезна проблема і якщо її не розв’яжуть, то найбільш незахищені люди, які не мають житла і стійких родинних зв’язків, будуть просто кажучи, викинуті.

На фото справа: головлікар Острозької обласної психіатричної лікарні Павло Маєвський

Ходять чутки, що з 1 квітня – з настанням наступного етапу медреформи – психічно хворих людей більше не зможуть поміщати до спеціалізованих закладів для примусового лікування.

Павло Маєвський каже, що такого бути не може, однак наголошує на різниці між поняттями «примусове лікування» і «примусова госпіталізація»:

Є різні питання примусових заходів. Є хворі, які за рішенням суду – після скоєння злочинів і спеціальної експертизи – визнані неосудними і потребують примусових заходів медичного характеру у вигляді поміщення до психіатричного закладу з суворим, посиленим або звичайним наглядом.

 

На сьогодні – це в лікарнях, де є такі відділення, але планується, що у кожному регіоні буде лікарня, яка матиме відділення усіх типів.

 

Іншого варіанту немає, бо ці люди скоїли злочин, вони потребують цього лікування і вони однозначно будуть лікуватися.

А є таке поняття як примусова госпіталізація.

При певних захворюваннях психічно хворі не усвідомлюють своїх дій і можуть бути небезпечними для себе та оточення, однак вони відмовляються від госпіталізації.

Оскільки ці люди не визнані недієздатними, госпіталізувати їх не можна, розповідає головлікар Острозької психлікарні:

Ми не можемо покласти їх до лікарні, якщо немає їхньої згоди на лікування. Наші хворі дають згоду на госпіталізацію і лікування – демократія, скажімо так.

 

Якщо такі люди не погоджуються на госпіталізацію, або ми, або їхні родичі ініціюють розгляд у суді, який може призначити примусову госпіталізацію. Але йдеться про хворих, які становлять суспільну небезпеку.

 

Звісно ж, такі хворі будуть поміщатися до медзакладу.

Додамо, що за рік в Острозькій психлікарні лікується понад 3 тис. людей.  

Наші новини у Тelegram. Номер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень