Одружився з родичкою з інвалідністю: скільки платять чоловіки, щоб вислизнути з України?

Аналіз друкує закордонна преса

Подібні фотозвіти Держприкордонслужба України оприлюднює кілька разів на тиждень

Американське видання Washington Post розповідає про те, як під кінець другого року війни українські чоловіки продовжують вигадувати способи виїхати за кордон, щоб уникнути мобілізації.

Дехто з утікачів наймають провідників через гори та ріки, інші вирішують здійснити ризиковану подорож самостійно.

Видання наводить приклад 46-річного чоловіка, який минулого місяця заблукав у горах, отримав сильне обмороження і помер незабаром після того, як його знайшли.

Про це ми писали у матеріалі:

Смерть ухилянта в горах, - українці здивували реакцією на спробу незаконного перетину кордону

 

Щонайменше 25 чоловіків потонули під час перетину річки Тиса, що відокремлює Україну від Молдови та Румунії.

Але найпоширенішим шляхом залишаються великі прикордонні переходи. Багато хто покладається на підроблені документи, щоб вислизнути з країни. Інші вдаються до більш складних, навіть відчайдушних схем.

За словами речника Держприкордонслужби Андрія Демченка,

чоловіки ховалися у відсіках в автомобілях, удавали священнослужителів і перевдягалися в жінок, щоб пройти через пункти пропуску.

 

А один хлопець уклав фіктивний шлюб із родичкою з інвалідністю та намагався виїхати з країни як її доглядальник. Зараз мене вже нічим не здивуєш, - цитує Демченка WP.

Видання пише:

Українці дедалі більше хвилюються, що у жорстокій війні на виснаження, кінця якій наразі не видно, час на боці Путіна, який має більший мобілізаційний резерв і готовий іти на великі людські жертви.

WP також наводить приклад чоловіка призовного віку, який розповів, що через трьох посередників дав хабаря чиновникам за документи про те, що він служить у війську, хоча насправді він живе і працює в Києві.

Також WP згадує співробітника львівської транспортної компанії, який допоміг понад 50 чоловікам втекти з України, оформивши їх далекобійниками.

Йому загрожувало до 12 років ув’язнення, але, оскільки він виявив каяття та сприяв закриттю справи, натомість отримав 7 років умовного та випробувальний термін.

Інші чоловіки призовного віку намагаються нелегально перетнути кордон України в горах та лісах.

Видання пише про українця, який опублікував в інстаграмі відео такого переходу, зокрема момент, коли він поцілував дерево, щоб відсвяткувати перетин кордону.

 

Скільки коштують послуги провідника?

Леся Федорова, речниця загону прикордонної служби, що працює біля кордону з Румунією, розповіла, що провідників через кордон можна знайти у соцмережах, зокрема в телеграмі, і ціни на їхні послуги починаються з 1 200 доларів.

Окрім того, що вони знають місцевість, деякі протягом тривалого часу спостерігають за патрулями прикордонної служби, щоб дізнатися про їхні звички та вразливі місця.

Федорова також розповіла, що після вторгнення потік нелегалів становив близько 50 людей щодня. Зараз кількість людей скоротилася до восьми на день.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень