Одним знесуть, іншим відремонтують: в Україні запланували реновацію багатоповерхівок

Тепер йдеться про заміну не тільки хрущовок 

Застаріле житло в Україні швидко може змінити статус на аварійне житло. У тарифах на утримання будинків не закладено вартості капітальних ремонтів, тож такі ремонти не проводили у більшості багатоповерхівок - десятиліттями. Навіть проведення утеплення фасаду, геть не означає що конструкція умовної панельки - надійна.

Ситуація критична, оскільки більшість українських міст має 50% застарілого житла. 

В Україні у першому читанні ухвалили законопроєкт  №6458  про здійснення комплексної реконструкції кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду. У документі йдеться про 30 380 застарілих будинків в Україні. Серед них навіть є відносно нові будинки: побудовані з 1990-го до 2010-го (ймовірно, через низьку якість будівництва).

Законопроєкт передбачає реконструкції багатоквартирного будинку в межах кварталу, знесення багатоквартирних будинків із подальшим новим будівництвом об’єктів, реконструкція об’єктів інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури, розташованих там.

 

Головним чином реконструкцію проводитимуть у всіх випадках, коли це можливо. А якщо будинок визнають аварійним - тоді можливе знесення та будівництво на цьому місці нового. 

Але спочатку в Україні мають провести комплексний аудит житла, з урахуванням воєнних ризиків. А вже потім шукатимуть шляхи залучення інвесторів і шляхи переконання мешканців, що такі роботи - необхідні. 

У Чехії, Польщі, Німеччині не руйнують п'ятиповерхівки, щоби збудувати на їхньому місці втричі більше квартир, а проводять оновлення старих будинків. В Україні людей з їхніх квартир ніхто не висилятиме.

 Міжнародна практика в таких випадках говорить про «згоду більшості», наприклад, підтримати рішення мають 75% власників і більше.

Джерела фінансування можуть бути різними, але представники влади не виключають - що долучитися треба буде й співвласникам. Тобто мешканців можуть зобов'язати робити капітальний ремонт будинку, бодай частково, але своїм коштом.  


 Джерело: oboz.ua

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень