Одних українців судитимуть за борги за комуналку, а іншим спишуть борги. В якій ви черзі?

Нововведення почали діяти з 29 січня 

ФОТО Наша справа Закарпаття

Наприкінці січня уряд повернув нарахування штрафів в пені за несплачену вчасно комуналку. Дозволено тепер і відключати споживачів від послуги у разі заборгованості. 

Власне повернулася процедура стягнення боргів через суд, як це було до повномасштабного вторгнення. 

На сьогодні немає законодавчо встановленої норми щодо суму боргу за комунальні послуги, як і не встановленого наскільки давнім має бути борг аби за нього споживачів притягували до відповідальності у суді.

Юристи пояснюють, що фактично постачальник послуг на свій розсуд вирішує, коли припинити постачання послуг. Але зауважимо, що перш ніж припинити надання послуг, постачальники мають у письмовій формі попередити про це споживача, за 10 днів до відключення. 

Споживачі можуть подати заяву на списання боргів лише після того, як постачальник послуг звернеться до суду щодо стягнення заборгованості. Якщо суд стане на сторону споживача, списати борги можуть громадянам, які:

  • мають заборгованість терміном понад 3 роки;
  • отримали борги попередніх власників житла;
  • мають борг не відповідно до площі житла;
  • визнані в судовому порядку банкрутом.

До того ж постачальники мають право стягнути заборгованість зі споживача у судовому порядку. Однак лише в тому разі, якщо особа відмовляється сплачувати її добровільно або укласти договір реструктуризації. Такий договір можна укласти на 60 місяців, що зробить щомісячний платіж мінімальним. 

В судовому порядку досягати списання боргу можливо лише у виключних випадках, а саме якщо:

  • громадянам дісталися борги попередніх власників;
  • громадяни були визнані банкрутами в судовому порядку.

На сьогодні відключати від надання послуг, нараховувати штрафи заборонено  на тимчасово окупованих територіях і там, де ведуться бойові дії. Перелік таких громад затверджує Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Ця заборона також діятиме, якщо нерухоме майно споживача було пошкоджене внаслідок бойових дій і якщо він повідомить про це відповідного виконавця комунальної послуги. В решті областей, у разі злісної несплати за рахунками, громадянам знову нараховуватимуться пеня та штрафи.

Джерело: 24 канал

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень