ОБСЄ сьогодні у Рівному

Разом з представниками Мін`юсту, Кабміну та громадськості обговорюють законопроект "Про публічні консультації"

До речі, долучитися до обговорення законопроекту можна тут

Саме консультації з громадянами і є основою демократичної влади, вважає експерт ОБСЄ та представник Українського незалежного центру політичних досліджень Максим Лациба. З його слів, новий законопроект, який наразі проходить обговорення, дасть змогу громадськості реально контролювати і впливати на рішення місцевих органів влади:

...Вартість проїзду в маршрутках, в міжміському транспорті, по вартості комунальних послуг – люди не розуміють, чому мають платити такі гроші, чому такий тариф. І як, на справді, має з’явитися ця цифра. На ці всі питання дає відповідь законопроект «Про публічні консультації», який дає універсальну процедуру і для міської ради, і для  рівненської обласної адміністрації як проводити консультації з громадськістю для того, щоб громадяни почули пропозицію влади, дали свої коментарі, і в результаті вийшло рішення, якому довіряють люди, вони розуміють, як взялася ця цифра.

За словами керівника апарату рівненської ОДА Олександра Корнійчука, наша адміністрація вже почала рухатися в цьому напрямку, йдеться про громадську раду. Проте, новий закон дасть змогу залучати до обговорення набагато ширшу аудиторію, в першу чергу, саме тих, кого безпосередньо стосуватимуться ті чи інші рішення, і звітувати перед громадянами про включення чи відмову щодо їх пропозицій:

Сьогодні вже працює ряд законів, які передбачають залучення громадськості до прийняття певних рішень. Але, ці закони не дають можливості звичайному громадянину взяти участь в обговоренні, або ж дати свої доповнення. От, власне, те, що ми будемо сьогодні обговорювати – тут буде запропонований механізм, яким чином громадськість буде мати можливість доповнити, дати свої пропозиції для того, щоб орган влади, врахувавши їх, включив і вклав у дорожню карту своєї роботи. Тобто, тут вже є і обов’язок влади – якщо вона не включила цю пропозицію - пояснити людям чому.

Між тим, завідуюча відділом комунікацій з громадськістю Кабінету Міністрів України Наталія Окша каже, що згідно із законопроектом, обов’язково запрошуватимуть до обговорення всіх зацікавлених осіб, на кого вплине рішення. Цим же законопроектом визначено питання, які обов’язкові для обговорення. Серед них, наприклад, питання бюджету, тарифів та прав громадян і громадських об’єднань. А також - у сфері містобудівної діяльності. Уряд хоче бачити готовим цей законопроект вде наступного року:

Термін, який визначений Урядом для розроблення цього законопроекту – це вересень наступного року. Але, ми сподіваємося, що вже перша його редакція буде наприкінці цього року. Для того, щоб ми провели повторне обговорення…

Окрім Рівного подібні круглі столи проходили ще в Одесі, Полтаві і Дніпропетровську. Заключна зустріч планується у Львові у п’ятницю. 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ілона Радзівіл

Ілона Радзівіл

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень