Нові шахрайські схеми: як дурять українців, які шукають роботу

Фейкові вакансії, надто «хитрі» роботодавці і кредити, оформлені на ваші документи, – ось на що сьогодні можуть натрапити надто довірливі шукачі роботи

В Україні шахраї почали розміщувати фейкові оголошення про вакансії, яких не існує. Аферисти вимагають залишити заставу, заплатити за інвентар або навчальну літературу, а потім зникають.

Обманюють нині й справжні роботодавці: відмовляються оплачувати стажування або вимагають гроші на нібито проведення тесту на коронавірус.

Про те, як визначити шахрайське оголошення і не стати жертвою обману, розповідає OBOZREVATEL.

Попросили пройти тест на коронавірус від компанії

Можливістю «заробити» за рахунок шукача роботи користуються недобросовісні співробітники відділу кадрів.

Наприклад, на одному з підприємств у Дніпропетровській області просять прямо у компанії пройти платний тест на коронавірус. При цьому аналізи беруть у відділі кадрів, а результати нібито отримують за кілька годин. За це просять заплатити 300 грн.

Мене по знайомству покликали. Прийшов, документи подав. Робота взагалі неофіційна. У нас усього кілька заводів у містечку. Ось один із них. Сказали, що треба пройти тест на коронавірус.

 

Узяли таку паличку як вушну, дали в руки і попросили по язику потерти. Потім забрали, і ввечері вже була відповідь. Здоровий. Це ще два тижні тому було, на роботу взяли, все добре, – розповів OBOZREVATEL мешканець м. Синельникове Дніпропетровської області Олексій.

Зазначимо, що брати аналізи на коронавірус можуть лише навчені співробітники лабораторій та медичний персонал. Окрім того, сам аналіз на сьогодні займає не менше доби, з урахуванням черги і завантаженості лабораторій.

Документи використовують для фальшивих кредитів

Ще одна поширена схема, як розповіли у пресслужбі кіберполіції, – отримання інформації від претендентів із метою оформити фейковий кредит.

Для цього на безкоштовних майданчиках з оголошеннями розміщують привабливу вакансію з проханням надіслати резюме.

Опісля у претендента нібито для перевірки документів просять надати особисту інформацію: номер телефону, паспорт, номер картки (нібито для отримання зарплати), ксерокопію паспорта, ІПН. За допомогою зібраних даних пізніше намагаються оформити кредит онлайн.

Кандидат залишається і без роботи, а в майбутньому – і без грошей. Якщо кредит таки вдасться оформити, взяти борг згодом людині буде складно, а кредитори почнуть телефонувати з вимогою повернути вже «взяті» кошти.

Просять заплатити за оформлення

Ще одна поширена схема обману – прохання оплатити оформлення документів, довідок, інвентаря або внести заставу, розповідає Аліса Лаговська, керівниця групи рекрутингу міжнародного сайту з пошуку роботи Jooble.

Іноді просять за свій рахунок купувати спецодяг, навчальну літературу, сировину або будь-які інші матеріали, які можуть знадобитися під час роботи.

 

Якщо компанія не може забезпечити співробітників базовими речами, необхідними для виконання їхніх функцій, така ж ситуація може бути і з виплатою зарплат, – пояснює Лаговська.

Є ціла низка схем:

⇒ просять заплатити за щось і зникають;

⇒ пропонують платні курси, а потім виявляється, що для заробітку потрібно залучити нових слухачів платних курсів;

⇒ пропонують «інвестувати» власні гроші для покупки товарів, на продажі яких у майбутньому нібито вдасться заробити.

Більшість недобросовісних і фейкових «роботодавців» можна вичислити ще на етапі ознайомлення з оголошенням про вакансії.

Якщо для проходження співбесіди вас заздалегідь просять вислати паспортні дані і код ІПН, найімовірніше, це шахраї.

Такі дані дійсно потрібні роботодавцю для підтвердження і можливої перевірки службою безпеки компанії особи, але тільки після того, як ви пройшли співбесіду, і роботодавець почне готувати документи для офіційного прийняття вас у штат.

Наші новини у Telegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень