Нові пам’ятки археології знайшли на Рівненщині: найдавнішій – понад 10 тис. років

На території двох сільських рад

Поселення енеоліту та доби бронзи, яким понад 5 тис. років знайшли поблизу сіл Ходоси та Хотин Рівненського району.

Директор Науково-дослідного центру «Рятівна археологічна служба» Інституту археології НАН України Олег Осаульчук розповів, що пам’ятки виявили під час обстеження території, що відвели під будівництво нової ділянки північного обходу міста Рівне від села Хотин до автодороги Р-05.

Усі сім об’єктів є дуже цікавими та можуть суттєво доповнити інформацію про найдавнішу історію цього регіону, – розповів Олег Осаульчук.

На одній з пам’яток поблизу села Шпанів науковці натрапили на старожитності, яким більше, ніж 10 тисяч років: це вироби з кременю, зокрема і знаряддя праці.

На сьогодні в області, як і в Україні в цілому, досліджено небагато пам’яток цього періоду. Найбільш пізні артефакти на цьому ж об’єкті датуються XIX ст. і розповідають нам про відносно недавню історію.

Завідувач  відділу давньої історії та археології Рівненського обласного краєзнавчого музею Олексій Войтюк зауважив, що  список нововідкритих пам’яток археології Рівненщини групою з кількох пам'яток на відносно невеликій площі  поповнився вперше за багато років.

На місці виявлених знахідок, в межах смуги відведення під дорогу, планують провести археологічні розкопки.

Нині йдуть перемовини зі Службою автомобільних доріг у Рівненській області про фінансування пам’яткоохоронних заходів. Археологи матимуть можливість дослідити ті частини давніх поселень, яким загрожуватиме знищення.

Будівельні роботи на дорозі нині активно тривають.

Пам’ятки архітектури знайшли:

  • поблизу села Шпанів, на землях Кустинської сільської ради Олександрійської сільської територіальної громади Рівненського району Рівненської області;
  • на землях Шпанівської сільської ради Шпанівської сільської територіальної громади Рівненського району Рівненської області);
  • поблизу села Ходоси, на землях Шпанівської сільської ради Шпанівської сільської територіальної громади Рівненського району Рівненської області);
  • поблизу села Хотин, на землях Шпанівської сільської ради Шпанівської сільської територіальної громади Рівненського району Рівненської області).

 

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень