Нова пара: як обрати взуття, щоб не нашкодити ногам

Весняні туфлі можуть натерти ніжку

Для багатьох людей стає сюрпризом, що підібрати зручне взуття складно, через те, що вони неправильно визначили свій розмір ноги, пояснюють лікарі-подологи.

Зазвичай люди ігнорують індивідуальні параметри свої стопи, через що мають проблеми з незручним взуттям. Універсальних моделей практично не існує, а ноги у людей різні, навіть довжина пальців.

Крім того, якщо людина вподобала одну модель, то й кожну наступну намагається підібрати схожу. У такому випадку є ризик щоразу наступати на одні й ті ж граблі, наприклад, якщо взуття натиратиме мозолі в одному й тому ж місці.

Як підібрати взуття:

  • Візьміть 2 аркуші А4. Поставте на них ноги паралельно одна одній. Важливо виміряти окремо дві стопи, тому що зазвичай вони мають різні параметри.
  • Попросіть іншу людину обвести ручкою чи олівцем ваші стопи. Не робіть це самостійно! Під час нахилу ви переміщаєте вагу на передню частину стопи. Так виникає похибка у вимірюваннях. Також слідкуйте за положенням тіла. Маєте стояти рівно, дивлячись вперед, руки опущені. 
  • Попросіть також поміряти лінійкою висоту великого пальця. Тобто відстань від підлоги до його найвищої частини. Це допоможе запобігти купівлі занадто тісного взуття. Адже більшість моделей міцно зшивають спереду.
  • Поміряйте довжину стопи – від середини п’ятки по найдовшому пальцю.
  • Поміряйте ширину найбільшої частини п’ятки та носака. Останні параметри вказують на об’єм та довжину майбутньої устілки. 
  • Додайте до довжини устілки ширину великого пальця руки. Зазвичай у дітей це приблизно 7 мм, а у дорослих – 10-12 мм. Цей запас допоможе стопі вільно функціонувати під час руху. Якщо знехтувати цим, то можна завдати шкоди колінам та спині.

Буває, що розмір стопи випадає на розмір з половинкою, а такі пропонує не кожен виробник. У такому разі – беріть більший, але перевірте декілька деталей:

  • задник має бути не твердим і не м’яким, а щільним (фіксувальним). Тобто взуття має міцно триматися на п'яті;
  • завдяки шнуркам/липучкам/застібкам взуття має фіксуватися на гомілковостопному суглобі. Наприклад, якщо це кросівки, то перешнуруйте їх під свою ногу, щоб вона не тільки міцно була зафіксована, але й мала простір для функціонування під час ходьби.

Нога фізіологічно буде подаватися вперед, якщо взуття затісне, пальці весь час болітимуть, а з часом можуть навіть деформуватися.

Проблеми, які виникають через неправильно підібране взуття:

  • оніхолізис – захворювання нігтів, під час якого вони відшаровуються від поверхні пальця (нігтьового ложа). 
  • деформація нігтьової пластини через тиск на ніготь з двох сторін;
  • вростання нігтя в палець;
  • інфекції (найчастіше грибкові), як вторинна проблема цих станів.

Підошва взуття має бути гнучкою. Щодо високих підборів, їх краще носити не більше трьох годин. Постійне використання високих підборів може змінити поставу. 

Перехід з зимового взуття на весняне – найскладніший. Обирайте весняну пару після обіду, коли нога вже максимально набрякла. Нову взуття носіть ввечері пів години, щоб нога звикла до нього.

Також зверніть увагу на больові точки: де натирає, тисне, викликає дискомфорт. Перед виходом наклейте на ці місця пластирі або покладіть силіконові вкладки, які продаються в аптеці. Це допоможе захистити стопу від мозолів. 

Джерело: Liga.net

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень