Нова хвиля подорожчання продуктів неминуча. Вже у жовтні

Втім, ціни на деякі овочі та фрукти будуть стабільними, або й подешевшають

Україну чекає нова хвиля подорожчання продуктів у жовтні. Проте подорожчає не все. На сезонний фактор подорожчання накладається ще й інфляційно-глобальний, куди входить і зростання цін на енергоносії, пишуть Коментарі.

Сезонні ж товари, такі як тепличні овочі, зазвичай в цей час ростуть в ціні. Ціни на картоплю і традиційні овочі, швидше за все, будуть порівняно стабільними, тому що завершується збирання і їхня пропозицію висока. Зрости вони можуть, лише тому, що зросте експорт, — прогнозує економіст інвестиційного центру Продовольчої й сільськогосподарської організації ООН (FAO) Андрій Ярмак.

За словами Ярмака, в Україні можуть подешевшати яблука, а от сезонні тепличні овочі та фрукти навпаки ростуть у ціні.

Економіст також наголосив, що ціни на продовольчі товари в Україні є одними з найнижчих в регіоні, і овочі з картоплею ми вже експортуємо у Білорусь.

А от зростання ціни на газ може спричинити подорожчання хлібобулочних виробів та окремих видів м’яса.

З цим згоден і фінансовий експерт та економіст Олексій Кущ. Він вважає, що на сезонний фактор накладається ще й інфляційно-глобальний, який передбачає зростання цін на енергоносії.

- Все, що пов'язано з сировинним компонентом, буде дорожчати, тим більше в тому числі за рахунок зростання цін на енергетичні ресурси.  Ціна на газ потягне за собою зростання вартості товарів, пов'язаних з використанням газу під час їхнього виробництва, з опаленням. Плюс — транспортування. Частина авто працює на газу. До того ж відбувається зростання цін на бензин.

Прогнозують експерти й зростання ціни круп. Наприклад рису, так само як уже дорожчала гречка. Адже зростає світова ціна, сезонно зростає споживання рису, й виникає дефіцит продукту.

А от соняшникова олія не має більше рости у ціні, каже фінансовий експерт, адже на світових ринках її ціна вже пішла на спад, на 10-15%.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень