Ніякої температури та болю в животі, - Голубовська пояснила у чому підступність холери

За спалахами холери стежить увесь світ

Після підриву Каховської ГЕС чимало лікарів застерігають про можливість спалаху холери. Після таких техногенних катастроф зазвичай очікують на спалахи інфекційних захворювань на постраждалих територіях.

Як пояснила лікарка-інфекціоністка, докторка медичних наук, професорка Ольга Голубовська Спочатку, це будуть захворювання з коротким інкубаційним періодом, гострі кишкові, а далі – хвороби з тривалішим інкубаційним періодом, такі як гепатит А та Е, ще пізніше – хвороби, які передаються через укуси комах.

На сьогодні за інформацією Міністерства охорони здоров’я, вібріонів холери, здатних призвести до спалаху інфекційних захворювань, не зареєстровано.

Ольга Голубовська пояснила, що пандемія холери не закінчилася із 60-х років минулого століття і періодично виникає досі.

Холера – це захворювання, що його регламентують міжнародні медико-санітарні правила, тобто відстежує весь світ, де спалахи холери. Вона має значення для міжнародного поширення... Це дуже важке, швидко поширюване, смертельне захворювання, яке потребує величезних ресурсів. Якнайбільших ресурсів. А ресурси обмежені в такій катастрофі.

 

Ми ж бачили вже під час COVID-19 генеральну репетицію, ми вже пройшли, скільки бракувало персоналу тощо. Це ж із неба теж не падає, усе це треба враховувати, – додала вона.

Вона розповіла, що це захворювання, на відміну від інших кишкових інфекцій, не супроводжують підвищення температури тіла і біль у животі.

Холеру не супроводжує підвищення температури тіла. Це захворювання найважче. Таке захворювання перебігає з нормальною температурою тіла, а якщо швидко зневоднення розвивається – навіть із субнормальною температурою тіла. І болю в животі жодного немає. Тому що дія ось цього токсину – холерогену – вона не ґрунтується на ураженні стінки кишківника, а ґрунтується тільки на ферментних взаємодіях, які підвищують секрецію води з нашого судинного русла в кишківник.

 

Тобто вода із судинного русла йде і виходить. Тому якщо в людини раптом на рівному місці виникло блювання без нудоти, без нічого: ось – раз! – і блювота виникла...

 

І ці хворі з холерою – їх навіть коли оглядаємо, ми не сідаємо поруч, а сідаємо якось так, щоб, якщо почнеться блювота, щоб це на лікаря не потрапило, тому що немає практично попередньої нудоти. І величезна кількість блювотних мас. І потім діарейний синдром рясний, – описала вона.

 

Джерело: Гордон

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень