Нині прісно: Через дефіцит солі в Україні постраждають не лише пересічні споживачі

Кому ще вона потрібна

Через бойові дії найбільший виробник солі у Східній Європі  ДП «Артемсіль» зупинив виробництво.

Роботу заморозили місяць тому через неможливість відвантажувати продукцію: вузлова станція «Сіль», куди надходили вагони з під'їзних колій підприємства, регулярно потрапляла під обстріл. Потім постраждали та наземні корпуси підприємства, а персонал був змушений евакуюватися.

Виконувач обов’язків директора ДП «Артемсіль» Віктор Юрін розповів, що на сьогодні підприємство «простоює, згідно з наказом, до невизначеного часу».

– Обстріли постійні, частково зруйновано адміністративну будівлю. Були прямі попадання в копальні, матеріальний склад. Виробничий процес неможливий, – пояснив Віктор Юрін.

Запас готової продукції з підприємства вивезли ще у квітні та розподілили торговельними мережами, який, судячи зі споживчого ажіотажу, майже вичерпано.

Хороша новина в тому, що відновити виробництво можна оперативно, а пошкодити шарам кам'яної солі під землею досить складно. Загрожують (ред. – бойові дії)лише тим об'єктам, що знаходяться на поверхні. А те, що під землею, не зруйнується. Якщо, звичайно, спеціально там нічого не зробити, – каже Віктор Юрін.

Великий ажіотаж через сіль, за словами заступника директора Національного наукового центру Інституту аграрної економіки НАН України Миколи Пугачова, виник через наближення сезону консервування. Та дискомфорт пересічних споживачів через нестачу солі – це лише незначна частина проблеми. 

Хто ще постраждає через нестачу солі? 

Сіль – важливий елемент десятків промислових процесів та реакцій, і активно використовується в широкому переліку індустрій. Саме товарні партії, відвантажені промисловим споживачам, формували більшу частину продажів «Артемсолі».

Основний промисловий споживач солі – хімічна промисловість. Сіль бере участь у процесі виробництва соди, хлору, гідроксиду натрію, соляної кислоти, лакофарбової продукції, хлор-лужних хімікатів (каустична сіль, карбонат натрію), які застосовують для випуску паперу, скла.

Сіль у величезних кількостях закуповується підприємствами дорожнього господарства в осінньо-зимовий період, причому йдеться не лише про автомобільні траси, а й обробку від зледеніння злітно-посадкових смуг.

І, нарешті, підприємства харчової промисловості, які в більшості найменувань – від кетчупів до цукерок – також залежать від вітчизняної солі.

Джерело:  Mind.UA

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень