Неочікувана доплата пенсіонерам і кінець епохи паперового паспорта: головні зміни серпня

З 1 серпня на українців чекає низка змін – як хороших, так і не дуже

Зміни у серпні. Фото ілюстративне, з мережі
Зміни у серпні. Фото ілюстративне, з мережі

Паперові паспорти можна більше не носити з собою

Із 24 серпня Україна входить у режим paperless. Набуває чинності закон, згідно з яким чиновники більше не зможуть вимагати від громадян пред'являти паперові документи.

Будь-який документ можна буде надати їм в електронному вигляді.

З цього дня цифровий паспорт стає повноцінним юридичним аналогом звичайного, паперового. Тобто всі структури і організації в Україні зобов'язані приймати цифрові паспорти в додатку «Дія».

▶️ Зауважимо, що Україна першою в світі прирівняла цифровий паспорт до паперового на рівні закону. Якщо знадобиться ідентифікація особистості, можна відкрити програму «Дія» на смартфоні і показати штрих-код. У кожної організації повинні бути зчитувальні пристрої, які дозволять розшифрувати інформацію про власника паспорта.

Підвищені пенсії і доплати

У серпні значно підвищаться пенсії для людей з інвалідністю внаслідок аварії на ЧАЕС. Вони отримають доплати не лише за цей місяць, а й за попередній, оскільки це нововведення мало запрацювати ще в липні.

Пенсії для осіб з інвалідністю, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, зростуть на 80-200%. Зокрема:

  • для людей із I гр. інвалідності – з 2780 до 6000 грн;
  • для людей із II гр. інвалідності – з 2317,5 до 4800 грн;
  • для людей із III гр. інвалідності – з 2039,4 до 3700 грн;
  • для дітей з інвалідністю – з 1854 до 3700 грн.

Крім того, підвищується мінімальна сума загальних соцвиплат для ліквідаторів аварії на ЧАЕС з інвалідністю. Тепер держава виділятиме адресну допомогу, якщо загальна сума виплат, включаючи надбавки і додаткові пенсії, менше таких розмірів:

  • для людей з I групою інвалідності – 10 340,35 грн (раніше було 5283,9 грн);
  • для людей з II групою інвалідності – 8272,28 грн (раніше було 4727,7 грн);
  • для людей з III групою інвалідності – 6204,21 грн (раніше було 4171,5 грн).

Ця «порогова» сума також підвищується з 1 липня. Тобто в серпні «чорнобильці» отримають підвищені доплати теж за два місяці.

По всій Україні продовжує дорожчати проїзд

У різних регіонах продовжує зростати вартість проїзду. Так, в серпні планується підвищити ціни на низку маршрутів, що курсують зі столиці до передмістя.

Також дорожчає проїзд в громадському транспорті Житомира. При розрахунку готівкою в автобусах тепер доведеться платити 8 грн, а електротранспорті – 6 грн.

Зростають тарифи на проїзд і в Маріуполі. Одна поїздка в автобусах і тролейбусах з 1 серпня обійдеться в 10 грн, у трамваях – 9 грн.

А ось у Вінниці з серпня проїзд в муніципальному транспорті подорожчає відразу вдвічі – з 4 до 8 грн. Тариф буде єдиним як для автобусів, так і для електротранспорту.

Заборона на вилов раків

У серпні в Україні починає діяти літньо-осіння заборона на вилов раків. Дати початку і закінчення обмежень для кожної області різні.

Уже з 1 серпня заборона діє у водоймах Київщини, Житомирщини, Івано-Франківщини, Львівщини, Сумщини, Хмельниччини та Чернігівщини.

Якщо під час «мораторію» зловлять «на гарячому», за кожного виловленого рака доведеться заплатити штраф у розмірі 25,5 грн.

Нові карантинні обмеження

Карантин в Україні поки що встановлено до 31 серпня, однак в уряді вже зараз говорять, що незабаром карантин посилюватимуть. За попередніми прогнозами, уникнути нової хвилі епідемії не вдасться через поширення штаму «Дельта». Очікується, що ситуація з коронавірусом погіршиться вже у середині серпня.

У зв'язку з цим, вже зараз вводяться нові карантинні обмеження.

Так, від початку серпня МОЗ повертає обов'язкове ПЛР-тестування та ізоляцію для невакцинованих українців й іноземців, які в'їжджають на територію України.

Про це на засіданні уряду 28 липня повідомив очільник МОЗ Віктор Ляшко.

Джерело: Главком

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень