«Діловий одяг учням, недопуск батьків»: у Рівному поширюють дивний документ

Батьки міста занепокоєні

Документ під назвою «Меморандум співпраці між усіма учасниками освітнього процесу: педагогами, ліцеїстами, батьками» поширили у батьківських чатах шкіл Рівного.

Він викликав занепокоєння і запитання у батьків. Зокрема, Меморандум містить правила для ліцеїстів і батьків. А ось для вчителів їх нема. Ще у документі прописано, що у навчальному закладі

школярі мають дотримуватися ділового стилю одягу.

Окрім цього, згідно з Меморандумом, батьки мають

залишати, очікувати та забирати дитину до/після уроків або групи подовженого дня на подвір’ї ліцею.

 

У ліцей заходити за домовленістю з адміністрацією, вчителем, класним керівником, але не під час проведення навчальних занять.

Реакція батьків

Батьки на Меморандум реагують по різному.

Я не збираюся своїй дитині купувати діловий одяг: білі сорочки, темні класичні штани і піджаки. Вона буде ходити у тому, у чому їй зручно.

 

Тим паче, що зараз війна. І дитині має бути зручно спускатися в укриття, сидіти там на карематі, - каже одна з мам.

Інша запитує:

А школа дасть гроші на придбання ділового одягу? Адже мені зарплату ніхто не підвищував, а навпаки - за час війни вона лише знижувалася. І я одягаю свою дитину у секонд-хенді.

 

Третя мама вітає ініціативу:

Може, це просто мали на увазі, щоб не ходили у школу з голими животами і сідницями? То я цілком це підтримую.

Діловий стиль одягу

Аналогічно думки розділилися щодо допуску батьків у школи. Одні – за це: мовляв, якщо не пропустять мене, то й ніхто сторонній не пройде.

Інші – категорично проти:

«Недопуск – це, мабуть, щоб батьки не бачили, як вчителі дітей лупцюють». І наводять як аргумент нещодавній випадок, коли вчитель фізкультури у школі бив учня.

 

Їх підтримують і мами 1-класників, які ще не адаптувалися до школи і впадають в істерику, коли за ними після уроків приходить чужа тітка-вахтер, а не мама.

Треті – пропонують компроміс:

пропускати батьків за дітьми у школу за документами чи запровадити пропуски.

«Це лише проєкт», - управління освіти Рівного

Начальник міського управління освіти Рівного Богдан Турович розповів Радіо Трек, що він був ініціатором поширення меморандуму у школах міста. Адже побачив такий документ в одному з закладів Рівного.

Мені сподобався цей Меморандум. Тому ми запропонували його для обговорення іншим школам. Це лише проєкт документу і до нього можуть вносити зміни батьки, вчителі, учні.

 

Навіщо Меморандум потрібен? Щоб були якісь правила комунікації для батьків, учнів, учителів.

Питання щодо недопуску у школи батьків, запевнив Богдан Турович – це ініціатива обласного департаменту освіти.

Вона пов’язана із замінуванням навчальних закладів. Розумію, що не батьки мінують. Але питайте про це обласний департамент.

Щодо ділового стилю одягу для учнів він висловився так:

Якщо батькам це не подобається – вони можуть вносити зміни до Меморандуму, доповнення. Адже нині не СРСР, а демократія. Я, наприклад, в одній школі у Польщі бачив, що там запроваджений джинсовий стиль одягу.

 

Що кажуть в обласному департаменті освіти

Турботою про безпеку для школярів називає недопуск батьків у школи керівник обласного департаменту освіти Петро Коржевський і запевняє, що це - лише рекомендація:

Департамент це рекомендував, щоб батьки з розумінням поставилися до безпекової ситуації: довели до стін закладу дитину і передали її працівнику школи. Адже зараз часто приносять у заклади освіти небезпечні предмети, надходять повідомлення про замінування шкіл.

 

Не батьки це роблять? А ніхто не знає, хто це робить. Та й на підприємства до батьків ми не ходимо. Тому потрібно з повагою ставитися і до працівників шкіл.   

За словами Петра Коржевського, такий формат роботи з батьками запроваджений у багатьох закладах освіти держави. Втім, каже він, є і винятки. 

Вони стосуються дітей, які перебувають на інклюзивному навчанні, учнів початкових класів.

 

Так, дітей молодшої ланки батьки мають право заводити до класу, доки вони не адаптуються до шкільного навчання. Який це термін може бути? Це визначає заклад освіти.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень