Небезпечні сусіди: Рівненщину заполонили шершні (ФОТО)

Що варто знати, щоб вберегтися від неприємних наслідків «спілкування» з комахами

Учора рятувальники Рівненщини вкотре допомагали населенню ліквідувати кубло шершнів. Цього разу вони оселилися на території гаражів «Серпанка», що у Дубні, та на території житлового будинку.

У спеціальних захисних костюмах бійці ДСНС ліквідували кубла комах. Після цього місце їх скупчення обробили спеціальними хімічними засобами. Таких викликів до надзвичайників надходить по кілька на тиждень. Найчастіше шершні селяться у старих деревах і дуплах, а також під дахами будинків і на горищах.

Їхні гнізда можуть бути різних кольорів, форм і розмірів: бувають бурі, жовті, жовто-білі, бежеві та фіолетові кубла, за формою вони можуть нагадувати грушу, овал чи велику кулю, а розміри можуть досягати 70 см у висоту і до 40 см в ширину.

Шершні - всеїдні комахи, які все ж надають перевагу рослинній їжі, особливо якщо та багата цукром. Особливою популярністю серед шершнів користуються перезрілі фрукти: яблука, груші, сливи, обожнюють мед і нектар. Крім того, їх здобиччю можуть стати мухи, коники, павуки, метелики, оси, бджоли і навіть пташки.

Від одного укусу шершня померти не можна, та й навіть кілька таких комах не становлять великої небезпеки для життя людини (якщо ви, звісно, не алергік). Ефект від укусу цієї комахи дуже схожий на осиний: на місці укусу зазвичай спостерігається набряк, відчувається сильний біль, печіння, свербіж і запалення. Крім того, може спостерігатися й головний біль, підвищення температури та нудота.

Реакція організму на укус шершня

Смерть настає саме від алергічних реакцій на отруту шершня. Аби вбити здорову людину потрібно, щоб її вжалили 180-400 разів. Втім, попри великі розміри і агресивне забарвлення, ці комахи не славляться агресивністю.

Якщо поблизу вас літає шершень, не варто розмахувати руками – краще спробувати відійти. А якщо ж ви натрапили на ціле гніздо цих комах -  просто йдіть з цього місця.

Намагатися самотужки знищити гніздо дуже небезпечно, адже намагаючись захистити свій дім, комахи обов’язково  почнуть вас атакувати. Найкраще у такому випадку викликати на підмогу рятувальників.

Якщо шершень випадково залетів до вас у вікно, найкраще дочекайтеся, коли він заспокоїться і сяде на яку-небудь поверхню. Тоді його можна швидко накрити якоюсь банкою, а потім – спробувати випустити на вулицю.

Вбивати комаху (особливо на відкритій місцевості) не варто, адже помираючи шершень виділяє феромон тривоги, який може підштовхнути інших особин атакувати вас.

Якщо шершень вас таки вжалив, то насамперед потрібно промити рану (обробити ваткою обмоченою у спирті), прикласти на місце укусу щось холодне і прийняти будь-який протиалергенний препарат (до прикладу, діазолін, лоратадин, L-цет, фенкарол тощо). Після цього - обов’язково звернутися за медичною допомогою.

Не можна відкладати візит до лікаря дітям, літнім та хворим людям, адже реакція організму може бути непередбачуваною. Найстрашнішими є укуси в область обличчя та шиї, оскільки там обов’язково з’явиться набряк, який за кілька годин може перекрити дихальні шляхи.

Варто також додати, що традиційні спреї від комарів та інших комах на ос та шершнів НЕ ДІЮТЬ. У кращому випадку вони на них ніяк не зреагують,  у гіршому – можуть, навпаки, почати вас атакувати.

Наші новини у ТelegramНомер у Viber063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень