Небезпечна картопля: Жителів Рівненщини попередили про отруту в старих плодах  

Чим це загрожує

Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

Жителів Рівненщини попереджають про ризик отруєння соланіном. Це отрута рослинного походження, яка є в картоплі, томатах, баклажанах та перці. Про це повідомили у центрі контролю та профілактики хвороб Рівненщини.

Рослина виробляє цю речовину, як захист від комах, бактеріальних хвороб та від поїдання травоїдними тваринами. Стигла картопля містить 0,05% токсину, а ось при неправильному зберіганні  концентрація соланіну може зрости в 3-5 разів.

Отруйна речовина зосереджується  на позеленілих ділянках картоплі, ближче до шкірки та її паростках. Вміст соланіну в томатах, перцю, баклажанах варіює залежно від ступеня стиглості.   Позеленіння та гіркий смак картоплі є надійними ознаками небезпечної концентрації соланіну. 

Отруїтися можна під час вживання в їжу зеленої та дуже старої картоплі, рідше отруюються зеленими томатами, баклажанами та перцем.                                

Ефект отруєння соланіном проявляються протягом 2-24 годин після вживання їжі. Основними симптомами отруєння є  гіркий присмак у роті, головний біль, запаморочення, пітливість, діарея, біль у животі, шлункові спазми, нудота, блювання. При тяжкому отруєнні діарея може тривати від 3 до 6 діб. У великих дозах отруєння соланіном може призвести до смерті, якщо вчасно не надати медичну допомогу.

При виявленні перших ознак отруєння необхідно промити шлунок до чистої води, пити багато рідини та звернутися до лікаря. 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Знайдено автомобільні номера

  Знайдено автомобільні номера ВК1273НА , ВК7773ВК

Більше оголошень