Не тільки ровер: Як називають велосипед в різних регіонах країни?

Яких тільки слів не вигадають наші люди

Велосипед є найрозповсюдженішим транспортним засобом у світі, адже їх використовують понад  мільярд одиниць. У багатьох країнах велосипеди набувають популярності завдяки спортивному способу життя навантаженню та екологічній чистоті.

Велосипед — поширений транспорт і в Україні. Та в нашій мові є багато варіантів назв цього двоколісного.

Основною і найпоширенішою назвою цього транспортного засобу є «велосипед». Це слово французького походження, від «vélocipéde». Буквальний переклад — «швидконіг».

Діалектні та регіональні варіанти

Ровер — ця назва походить від британської фірми Rover, заснованої ще у 1887 році. Компанія почала свій бізнес з виробництва велосипедів.

Назва походить від англійського «rove» - «блукати». Rover можна перекласти як «мандрівник». Ця фірма була першою, хто кардинально змінив конструкцію велосипеда і зробив колеса однакового розміру, що й сприяло популяризації велосипедів.

З часом «ровером» почали називати будь-які велосипеди, особливо в західних регіонах України.

Біціґлі або біціглі — використовується на Закарпатті. Ця назва походить від англійського «bicycle», що буквально означає «два кола» або «два колеса».

Колесо (кола) — спрощена назва, яку можна почути в розмовній мові переважно на Буковині.

Лайба — раніше використовувалося для опису чогось великого та незграбного, а потім великого парусного човна. Слово запозичене з фінської мови, де «laiva» означає судно або корабель. Зараз «лайбою» часто називають саме велосипед.

На Чернігівщині слово «велосипед» інколи вживають у жіночому роді. Наприклад: «моя велосипеда», «поїду своєю велосипедою», «нова вєліка», «стара вєліка».

Всі ці назви відображають багату історію, культурні впливи та мовне розмаїття різних регіонів України.

Джерело: TELEGRAF

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Палаєвська

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень