Не синьо-жовтий? Історія українського прапора та чи потрібно його перевернути

Яким був прапор у давнину

Сьогодні, 23 серпня, в Україні відзначають День прапора. Саме в цей день 1991 року група народних депутатів внесла синьо-жовтий стяг до сесійної зали Верховної Ради. До цієї події також прив'язаний відповідний указ президента України.

Історія українського прапора почалася ще за часів Київської Русі. Тоді прапори були трикутно-клинової форми, що мало нагадує сучасний вигляд прапора.

Першим прообразом сучасного прапора став герб Галицько-Волинської держави. На ньому був зображений золотий лев на синьому тлі. Такий порядок кольорів як національних почали використовувати у 1848 році після створення Головної Руської Ради – першої політичної організації України.

Цікаво, що в той час існувало дві версії прапора: синьо-жовтий і жовто-блакитний. Останній був більш офіційним, тому що його вивішували під час міжнародних зустрічей та інших дипломатичних подій.

Відрізнялося також і трактування кольорів на прапорі. Нині ми тлумачимо їх як блакитне небо та поле пшениці під ним. А раніше жовтий позначав зірки на небі (блакитний колір), які вказують шлях у світле майбутнє.

Сучасний вигляд прапора затвердили 13 листопада 1918 року як символіку Західноукраїнської Народної Республіки, аж доки не прийшла більшовицька навала.

Причиною того, що владу в Україні захопили більшовики, називали те, що українці боролися не під жовто-блакитними прапорами, а під синьо-жовтими. Порядок смуг не відповідав німецьким правилам геральдики, які розповсюдили в Європі у XX столітті.

У 1941 році у Львові проголосили Акт відновлення Української державності та знову підняли синьо-жовтий прапор. Так і залишилося до тепер.

Джерело: РБК-Україна

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень