Не робіть ці помилки: як правильно заморожувати ягоди на зиму – в спеку (ФОТО)
Ключові поради
Зараз спека й прекрасна пора для заготівлі на зиму вишень, малини та лісових ягід.
Цей рік видався врожайним і ціни не так вже й «кусаються». Є нагода забезпечити себе вітамінами на зиму.
Як правильно заморозити дари літа - пише РБК-Україна.
Способів заготівлі є багато – консервування, заморожування або сушка.
Ягоди зазвичай використовують в варенні, джемах, конфітюрах або заморожують.
Однак господині при заморожуванні ягід припускаються помилок, які призводять до розчарування взимку.
Основні помилки:
Брудні плоди. Ягоди та фрукти перед заморожуванням потрібно ретельно вимити й бажано – висушити. Після розморожування помити їх буде неможливо і доведеться або викинути, або вживати брудні.
Пакування і маркування. Харчова плівка для заморожування не підходить. Оптимальний варіант – спеціальні контейнери або вакуумні пакети. Найважливіше, щоб вони щільно закривалися, оскільки навіть при низьких температурах в морозильній камері запахи можуть змішуватися. Плівка від морозу рветься. Не забувайте про наклейки з датою заморозки – вони повинні бути на всіх контейнерах і пакетах.
Заморожування персиків і абрикосів. У свіжому вигляді їх заморожувати не рекомендується – вони потемніють. Найкраще – розділити їх на половинки, викласти в пластиковий контейнер і залити сиропом (200 г цукру на 1 літр води).
Яблуко. Ці фрукти теж не варто заморожувати у свіжому вигляді. Перетворіть яблука в пюре, а потім помістіть в морозильну камеру.
Швидкість заморожування фруктів
Якщо у вашої морозильної камери є функція швидкого заморожування – скористайтеся нею обов’язково. Чим швидше ягоди будуть заморожені, тим краще вони збережуться, кращою буде їхня структура і менше кристалів льоду.
Порція
Не варто морозити фрукти великими порціями – це незручно для використання взимку. Великі пакети доведеться розморожувати та заморожувати кілька разів. А це призведе до втрати смаку і структури. Робіть порційні пакети або контейнери – на один раз.
Цукор
Цукор при заморожуванні використовувати можна – наприклад, для полуниці. Але потрібно зробити таку заготівлю правильно – ягоди вимити, видалити плодоніжки. Скласти трохи ягід у великий посуд, додати цукор і перемішати. Коли полуниця почне виділяти сік, перекласти її в пластиковий контейнер, в якому будете заморожувати.
Важливо!
- Заморожуйте тільки свіжі фрукти і ягоди. Вони не повинні бути м’якими або з ушкодженнями.
- Заморожуйте в тому вигляді, в якому будете використовувати – у вигляді пюре, половинками, цілком, натертими.
- Температура повинна бути -18 градусів. В таких умовах фрукти можна зберігати 12 місяців.
- Заморожуйте сезонні продукти, які взимку купити неможливо або вони коштують дуже дорого.
- З вишні, черешні – завжди виймайте кісточки перед заморожуванням.
- Суницю, малину, чорну смородину – краще зберігати в контейнерах або заморожувати після подрібнення в блендері.
Радіо Трек: НОВИНИ