Не пропустіть! Від завтра можна подати заяву на ґрантове навчання

Цьогоріч система запрацює вперше

В Україні вперше у 2024 році запрацює нова ґрантова система для оплати навчання. Вступники зможуть отримати державний ґрант для покриття витрат на контрактне навчання в університетах.

Щорічно ґрант становитиме від 15 тисяч гривень і більше.

Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. У своєму телеграм-каналі він зазначив, що разом з Міністерством освіти і науки (МОН) впроваджується принцип Гроші ходять за студентом.

У 2024 році уряд ухвалив постанову про запуск експериментального проєкту, що стане революційним кроком для української системи вищої освіти.

Як здійснюватиметься фінансування

Фінансування буде здійснюватися через платформу Дія, що забезпечить простоту і зрозумілість процесу. Студенти, які навчаються на бюджетній основі, і далі отримуватимуть повне державне фінансування.

За рішенням про запровадження державних ґрантів стоїть не тільки допомога майбутнім вступникам.

 

За цим рішенням також — заохочення для нашої молоді залишатися в Україні та вступати в заклади вищої освіти тут, — раніше зазначив міністр освіти та науки України, Оксен Лісовий.

Хто може отримати державні ґранти на навчання

У Міністерстві освіти і науки зазначили, що право на отримання державного гранту мають вступники, які:

  1. Вступають на бакалаврат або на магістерські програми медичного, ветеринарного чи фармацевтичного спрямування.
  2. Вибирають контрактну форму навчання на денній або дуальній основі.
  3. Мають результати НМТ(або ЗНО) з двох будь-яких предметів, з оцінками не менше 150 балів (грант першого рівня) або не менше 170 балів (грант другого рівня).

Сума ґранту розраховується індивідуально для кожного вступника на основі результатів НМТ та з урахуванням коефіцієнта, що залежить від обраної спеціальності.

Яка сума ґранту на навчання у 2024 році

У 2024 році абітурієнти з результатом НМТ від 150 балів з двох предметів можуть отримати ґрант у розмірі 15 тисяч гривень. Ті, хто набрав від 170 балів, можуть розраховувати на ґрант у розмірі 25 тисяч гривень.

Джерело: NV

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень