Спеціалісти з ухилення від армії? Університети рекордно збільшили кількість місць на платне навчання

На деякі спеціальності набирали до 2000 першокурсників


Поки в Україні триває вступна кампанія, окремі факультетами, виші вирішили збільшити кількість місць набору до рекордних цифр, - пише Zaxid.net

Приміром, на популярну в Львівському університеті спеціальність «англійська мова» спочатку було 200 ліцензійних місць. У процесі зарахування їхня кількість збільшилася до 500, а потім – до 800, більшість з них – на платну форму навчання.

Втім, найбільші рекорди побили «менеджмент» і «маркетинг». На кожну освітню програму пропонували по 990 місць, з них бюджетних – заледве 40-50. І така ситуація не тільки в ЛНУ.

До Львівського національного університету імені Івана Франка цього року на бакалаврат зарахували понад 5300 студентів, що є дещо більшою кількістю, ніж торік, розповідають у пресцентрі ЛНУ. З них близько 1700 – на бюджетну форму навчання. При збільшенні місць на окремі спеціалізації керувались, зокрема, і кількістю поданих заяв абітурієнтів.

Порівняно з минулим роком кількість рекомендованих на бюджет дійсно зменшилась.

Це пов’язано з двома аспектами – запровадженням ґрантового державного фінансування для здобуття вищої освіти, а також з тим, що для закладів вищої освіти в окремих регіонах введені різноманітні, зокрема, регіональні коефіцієнти, – пояснили ZAXID.NET у пресцентрі ЛНУ.

Львівська політехніка

Не відстає і Львівська політехніка. Разом з ЛНУ це два топові виші за кількістю поданих заяв абітурієнтів.

В університеті поки не готові назвати статистику першокурсників, але під час вступної кампанії

  • на спеціальність «менеджмент» визначили 2362 місць,
  • «маркетинг» – 1508. На «кібербезпеку
  • та захист інформації» ліцензійний обсяг – 1404.

Високий обсяг і на комп’ютерну інженерію та комп’ютерні науки – профільні для політехніки спеціальності.

Втім, багато університет набирає і на гуманітарні спеціальності: журналістика (664), міжнародні відносини (599), право – 1040, психологія – 1997.

Запит на ліцензійний обсяг подає сам виш, а міністерство освіти має його погодити. Заклад вищої освіти має надати гарантії спроможності забезпечити навчальний процес. А міністерство – відстежити і проконтролювати.

На наступний рік робитимуть висновки з такої ефективності.

У пресцентрі ЛНУ запевняють, що університет має достатньо аудиторій для лекцій, місць у гуртожитках, укриттів і організаційно готовий розпочати навчання в форматі офлайн. Достатнім є і викладацький штат.

У коментарях до повідомлення зазначається:

Boris Zhamoydik

І тому за кордоном не визнають українських дипломів . А медичних дипломів взагалі не визнають.



Yuriy Yurkesh

це у воюючій країні! Треба, як Ізраіль, призов усіх з 18 років і навчання після школи не надає відстрочки від служби в армії



Виктор Рубанов

Отже після війни Україну будуть відбудовувати одні продавці і балаболи, які не розуміють як працювати, воювати, але є великими спеціалістами по ухиленню від армії 

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень