«Не можуть пояснити чому», - російська і далі лунає в навчальних закладах України

Викладачі, які її використовують чудово володіють українською

Одеська область очолила антирейтинг порушень використання державної мови у закладах вищої освіти серед усіх регіонів України. З початку січня 2023 року провели 11 заходів контролю, які стосувалися вищих навчальних закладів, 5 із них – на Одещині.

Про результати проведення контролю застосування державної мови у вишах розповіла Ярослава Вітко-Присяжнюк, уповноважена із захисту державної мови на півдні під час брифінгу.

Вона також додала, що всі винуватці чудово володіють українською мовою, для того аби викладати, тому залишається загадкою, чому вони продовжують вести пари російською.

Ярослава Вітко-Присяжнюк

Зокрема, за її словами, освітяни не можуть самі пояснити причину недотримання закону, апелюють тим, що «студенти просять викладати російською».

Цікава ситуація, що одні студенти запитують, щоб їм пояснили недержавною мовою, інші студенти паралельно це фіксують і надсилають звернення про порушення мовного закону в закладах вищої освіти, – зазначила Вітко-Присяжнюк.

Також вона зауважила, що найчастіше такі випадки трапляються під час онлайн-навчання, у відомство захисту мови надходять відео повних лекцій, тож усі порушення мають фіксацію.

Адвокатка з питань української мови також розповіла, що іноді звернення не доходять до відомства, особливо у випадках гучних скандалів, коли ситуацію вирішують безпосередньо на місцях порушення.

Це ще одне свідчення того, що під час повномасштабної російсько-української війни наші співгромадяни дуже негативно ставляться до порушення мовного законодавства у закладах освіти, – підсумувала уповноважена із захисту державної мови.

 

 

 

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень