НБУ змінить правила із серпня: чи блокуватимуть рахунки за зарплати «у конвертах»

До чого готуватися

В Україні з серпня НБУ змінить правила поповнення рахунків готівкою за допомогою терміналів. Поступово фінансовий моніторинг та боротьба з тіньовими доходами посилюється. Це призведе до того, що рано чи пізно кожному українцеві доведеться легалізувати свої статки.

Із серпня Нацбанк лише змінив вимоги до квитанцій. У них мають бути вказані номери телефонів тих, хто поповнює картку. Це не означає, що НБУ у такий спосіб вирішив перемогти тіньовий обіг готівки. Крім того, ідентифікація потрібна і зараз під час поповнення на суму від 5 тис. грн.

Водночас якщо ви хочете заплатити за комуналку, купити квиток (поїзд, автобус, проїзний тощо), сплатити штраф, сплатити податки, то в таких операціях мобільний номер телефону можна не вказувати.

— Національний банк України уточнив вимоги до надавачів платіжних послуг та їхніх комерційних агентів під час проведення ними операцій із внесення готівки, зокрема через ПТКС, – пояснили в НБУ.

Я отримую зарплату в конверті. У мене можуть заблокувати рахунки?

Жоден банк публічно не схвалить зарплату в конверті. Фактично це тіньові гроші, з яких не сплачено податки. Однак якщо клієнт банку регулярно отримує однакові суми, не здійснює підозрілі операції (підозрілою може вважатися зокрема занадто часті операції з готівкою, дроблення переказів тощо), ймовірно, проблем не виникне.

Василь Невмержицький, фінансовий експерт, розповідає виданню OBOZREVATEL: передусім будь-який українець повинен подумати про те, навіщо він відкриває рахунок у банку, потім має вказати достовірну інформацію (як він використовуватиме рахунок, які у нього доходи тощо).

— Якщо ви вказуєте зарплату, яка не пояснює ваші перекази, заявляєте, що відкриваєте картку для отримання зарплати, а насправді щодня отримуєте перекази за оплату будь-яких послуг, ви ризикуєте привернути увагу фінансового моніторингу, – пояснює експерт.

В одному з українських банків розповідають: багато українців не хочуть відкривати депозити на суму від 400 тис. грн, оскільки не хочуть (або не можуть) підтвердити джерело своїх доходів. Однак насправді фінансовий моніторинг не створює обмеження, а лише посилює контроль.

— Є постанова НБУ №60: будь-який банк, не тільки наш, зобов'язаний попросити клієнта підтвердити джерело коштів. Якщо це переказ, поповнення рахунку, відкриття депозиту на суму від 400 тис. грн, то це обов'язково.

 

Але не тільки за такої умови клієнта можуть попросити документи.

 

Але тут ще від клієнта залежить, якщо є дані про його фінансовий стан, якщо він отримує на картку нашого банку зарплату, якщо він активний, то операцію можуть провести без додаткової перевірки, – пояснюють у банку.

Тобто якщо це операція на 400 тис. грн, підтвердження походження коштів є обов'язковим, незалежно від того, який це клієнт. Водночас якщо ви спробуєте дробити суму, наприклад, через день проводити операцію на 50 тис. грн, банк все одно це помітить, а сама процедура дроблення стане підставою для уважної перевірки клієнта. Деякі банки у такому разі можуть зовсім закрити рахунок клієнта і запропонувати йому перевести залишок коштів у той банк, який вкаже вже колишній клієнт.

Підтвердити джерело свого доходу можна за допомогою довідки про зарплату (її можна отримати на роботі у Пенсійному фонді). Навіть якщо ви зараз не працюєте, але працювали, наприклад, минулого року, довідка про попередній дохід задовольнить банк. Також можна показати документ про те, що ви продали нерухомість, авто тощо або здаєте майно в оренду.

Крім того, можна надати документ про право на спадщину або навіть виграш у лотереї, копію податкової декларації з відміткою контролюючого органу. У банку повинні гарантувати, що отриману інформацію вони не розголошуватимуть (крім як за рішенням суду).

Щоб захистити себе від майбутніх проблем – декларуйте свої доходи, наполягайте на офіційному оформленні та виплаті білої зарплати.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Діана Білоус

Діана Білоус

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень