«Назріває дуже цікава ситуація»: Чого вимагає путін від армії до 9 травня

Нині, за оцінками військових експертів, на території Україні перебуває близько 70 тисяч російський військових

Те, що сьогодні відбувається на Донбасі – це дещо менше від того, на що очікувала українська армія від російських військ. І для нас це добре, тому що ми готувалися до гіршого.

Таку думку висловив полковник запасу ЗСУ, військовий експерт Олег Жданов виданню «НВ».

Він пов’язує це з тим, що в рф фактично провалилася прихована мобілізація, а оперативних резервів, які могли б приїхати та вступити у бій, росія до початку війни не накопичила.

Десь третина угруповання ще не готове до участі у бойових діях.

 

Вони досі відновлюють боєздатність, проходять доукомплектування та розташовуються на території росії.

 

Тому сьогодні вони фактично збирають по крихтах те угруповання військ, яке завели на Донбас.

Але основні зусилля вони зосередили на двох напрямках: Ізюм — Слов’янськ і Гуляйполе — Слов’янськ — Краматорськ.

Якщо говорити про співвідношення сил, що беруть участь у цьому збройному протистоянні, то, хоча в деяких місцях воно може бути навіть на нашу користь, на цих двох напрямках, там, де росіяни намагаються прорвати нашу оборону, вони зосередили свої сили у кількості 5 до 1 і створили чисельну перевагу.

Але ж воюють не числом, а вмінням, тому їхня чисельна перевага нівелюється вогневими можливостями та боєздатністю наших збройних сил.

Коли Україна перейде до звільнення своїх територій

Загалом натепер ми оцінюємо приблизно у 70 тис. кількість російських військ, що знаходяться на території України. Ще 20-25 тис. перебувають а території росії, відновлюють боєздатність і готуються найближчим часом для підсилення наступальних дій.

Тому можемо говорити про угруповання десь у 90-95 тис.,- каже військовий експерт.

При цьому найбільших втрат з точки зору якості російської армії, швидше за все, зазнали найбоєздатніші частин: елітні бригади спецназу та десантно-штурмові війська.

У рф майже не залишилося такої частини повітрянодесантних військ, яка б не зазнала втрат у боях на території України.

Сьогодні наша головна мета — утримати оборону на тих рубежах, на яких ми стоїмо, і завдати якнайбільшої вогневої поразки російським військам, принаймні, повністю позбавити їх наступального потенціалу.

Після цього постає наступне завдання: перехід до третьої фази та початок контрнаступальних дій щодо звільнення наших територій.

Київ – досі стратегічна ціль росії

Було би помилкою вважати, що він перестав бути нею. Стратегічна мета цієї війни – політичне поглинання України через воєнні дії.

Але наша перевага в тому, що сьогодні навіть деякі військові посадовці намагаються донести путіну, що треба відмовитись від наступу, бо вони втрачають залишки свого війська.

Якщо ми зараз перемелимо цю навалу, далі Росію можна буде брати фактично голими руками — там більше не буде боєздатної частини армії.

Чого хоче путін на 9 травня

Але путін не полишає своєї мрії [перемогти Україну] і не зважає на втрати серед російських військовослужбовців.

Тим паче, що наближається сакральна для нього дата — 9 травня.

І сьогодні у Кремлі назріває конфлікт між путіним та генеральним штабом збройних сил рф: путін вимагає швидких перемог до цієї дати, а в генеральному штабі розуміють, що перемог, а тим паче швидких, ніяк не вдається досягти.

Попри спробу донести до путіна думку, що треба відмовитися від цього наступу для того, щоб зберегти бодай якусь боєздатну частину збройних сил, він не змінив своєї позиції, сказав «давайте продовжувати, все йде за планом, давайте перемогу».

Я думаю, що це може спричинити шалену кризу управління в рф — насамперед у міністерстві оборони, але це може вплинути і на ситуацію в росії загалом, - вважає Олег Жданов.

Путін намагається вичавити з генералів будь-які перемоги до конкретних дат і назріває дуже цікава ситуація, коли та мета, яку він поставив на початку війни, ось-ось зіткнеться з тією реальністю, яка є на сьогодні на фронтах на території України.

І це буде для них катастрофою.

Повну версію читайте або слухайте за посиланням

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ілона Радзівіл

Ілона Радзівіл

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень