Найдавнішу рукописну книгу Волині — Нобельське Євангеліє — повернуть рівнянам

Нині вона зберігається у Вільнюській бібліотеці Академії наук у Литві

Нобельське Євангеліє

Євангеліє, написане 1520 року в селі Нобель Зарічненського району, зберігалося у тамтешній церкві. Але у 1856 році граф Тишкевич заснував у Вільнюсі Музей давнини. І споряджена ним на Полісся археографічна експедиція, яка збирала стародруки для Музею, десь у 1860 році забрала Євангеліє з Нобеля. Як ми писали, це дослідила вчителька з села Мутвиця Зарічненського району Рівненщини Валентина Тумаш.

А влітку цього року до Вільнюса за Нобельським Євангелієм їздили ексдепутат Верховної Ради Василь Яніцький та священник Павло Дубінець. Адже обоє - із Зарічненщини і вболівали за долю книги.

Повернути оригінал Євангелія їм не вдалося, адже воно тепер – пам’ятка культури Литви. Але вони отримали дозвіл надрукувати книгу.

Павло Дубінець розповів:

Литва нам передала скановані копії цього Євангелія нобельського із правом дозволу друкування в Україні.

 

І, наскільки я знаю, Василь Яніцький разом зі своїм благодійним фондом «Наш край» оплатили передачу цих копій. І вони взялися зараз у Києві у видавництві "Адеф" здійснити факсимільне перевидання Євангелія у двох екземплярах, ідентичних до першоджерела.

Павло Дубінець

За словами Павла Дубінця, сканування книги і право на друк в Україні обійшлося орієнтовно у 2700 євро. Тож, можливо, вже цієї осені Нобельське Євангеліє зможуть презентувати в Україні.  

До речі, Нобельське Євангеліє -

старіше за Пересопницьке, на якому складають присягу українські президенти: наступного року йому виповниться 500 років. 

Наші новини у ТelegramНомер у Viber063-73-4-106-4

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень