Навчання випускників: де за кордоном можуть вчитися українці без ЗНО

Є багато варіантів

Для навчання у ВНЗ України абітурієнтам треба мати сертифікат зовнішнього незалежного тестування. Випуск-2022 для українських школярів непростий, адже через війну навчання відбувається онлайн, а ЗНО проведуть за спрощеною процедурою.

Тим, хто з якихось причин не склав тест, є альтернатива. Є заклади за кордоном, де можна вчитися без сертифіката ЗНО.

Українсько-польські програми

У деяких закладах є партнерські програми з іноземними навчальними закладами. При цьому вам не потрібно їхати за кордон.

Зарахування здійснюється без ЗНО – за результатами співбесіди чи вступних іспитів. Таке навчання буде платним, зате ви отримаєте два дипломи – український та польський.

Професійно-технічні училища (ПТУ)

Без сертифіката ЗНО українські випускники можуть вчитися у ПТУ, де різноманітний перелік спеціальностей. Для зарахування потрібно скласти іспит, пройти співбесіду чи творчий конкурс. Також потрібно надати атестат про закінчення школи. Після закінчення ПТУ ви отримаєте середню спеціальну освіту.

Коледж чи технікум

Вступити до коледжу чи технікуму можна без сертифіката. Закінчивши навчання, випускник має можливість продовжити освіту у вищому навчальному закладі на аналогічному напрямі та здобути спеціальність бакалавра. Зокрема, подати документи до коледжу чи технікуму можна на основі 9, а не 11 класу.

Спеціальні курси

Якщо диплом не відіграє ролі, то завжди можна піти на спеціальні курси. При цьому ніхто не дивитиметься оцінки в атестаті, і не потрібно складати іспит. Водночас тут немає безкоштовного навчання – всі курси мають різну ціну, але обов'язково платні.

Закордонні університети

Альтернативою є іноземні університети, куди потрібно атестат про закінчення школи, а також необхідно скласти іспит на знання державної мови країни.

Найбільш популярні країни, в які їдуть навчатись українські випускники – Польща, Чехія, Естонія, Німеччина, Словаччина. Найчастіше таке навчання платне, хоча буває і безкоштовна форма, але для цього потрібна хороша підготовка.

Джерело: Факти

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень