Науковці розповіли, чому собака плаче, коли повертається її господар

Як виявилось, причина у гормонах

Господарі помічають, що їхні собаки можуть розплакатися, коли людина повертається додому після роботи.

Такефумі Кікусуї, японський дослідник, помітив таку поведінку у власних улюбленців, тому зацікавився цим запитанням.

Коли його пуделиха народила цуценят, вчений помітив, що під час годування новонароджених мати нібито виглядає милішою, ніж за звичайних умов. Більше того, він зауважив у собаки сльози, а тому вирішив з'ясувати, чим це обумовлено.

До експерименту залучили кілька десятків песиків. Їх помістили у різні умови, паралельно слідкуючи за тим, чи плачуть вони.

Варто зазначити, що у цих тварин не таке сльозовиділення, як у людей – їхні очі здатні накопичувати набагато більше рідини, а ще сльози у них течуть повільніше.

Умови були різні, а саме:

  • господар лишався біля свого 4-лапого;
  • людина прощалася на 6-7-годинний період і потім поверталася;
  • собаки взаємодіяли, окрім господарів, зі сторонніми особами.

В першому і третьому варіантах обсяг сліз майже не змінювався, а ось в другому – очі тварин наповнювали сльози, навіть якщо розлука з господарем була короткою. Науковці встановили, що така поведінка обумовлена гормоном окситоцином, йго ще називають «гормоном кохання».

Далі дослідники почали давати песикам краплі з окситоцином чи плацебо. Коли вони отримували перші краплі – їхні очі наповнювалися сльозами. Вже у фінальній стадії експериментів господарям показали фото собак зі штучними сльозами та справжніми.

Науковці встановили, що людина відчуває більше емоцій, коли бачить знімок зі справжніми сльозами. Це породило припущення, що у момент возз'єднання між господарем і твариною відбувається посилення зв'язку, який викликає у людини бажання більше піклуватися про свого домашнього улюбленця.

Тобто, між людьми та собаками виявили спільну ознаку – вони можуть плакати від щастя, а основний каталізатор цього – окситоцин. За словами науковців, результати цього дослідження надалі допоможуть більше дізнатися про еволюцію собак.

Джерело: Дивогляд

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень