Науковці кажуть, що знайшли спосіб очистити воду і ґрунт від «вічних хімікатів»

Це дуже простий, дешевий, а головне – ефективний спосіб

Екологічні токсини, більш відомі як «вічні хімічні речовини», вже давно почали повільно вбивати нашу планету (і нас разом з нею). Вони містяться у шампунях, обгортках від їжі, піні для вогнегасників і т.д. й здатні накопичуватися у ґрунті, воді та навіть у живих тканинах, отруюючи їх.

Про це повідомляє Science.

Проблема не нова і давно відома вченим. На сьогодні існують сучасні методи збору та обробки пер- та поліфторалкильних речовин (PFAS), але проблема у тому, що вони занадто дорогі.

Лише у США наразі налічується близько 3 000 об'єктів, забруднених PFAS — це річки, звалища, джерела підземних вод тощо.

Численні дослідження показують, що ці речовини токсичні навіть у дрібних кількостях і здатні вплинути на розвиток різних видів раку, захворювань щитовидної залози, а ще можуть призвести до зниження імунної відповіді і навіть здатні викликати проблеми розвитку у дітей та плода – на стадії формування нового життя.

2 роки тому вчені з Агентства з охорони навколишнього природного середовища США досліджували токсичність сполук PFAS. Під час експерименту вони виявили, що під час взаємодії зі звичайним розчинникам сполуки так званих «вічних хімікатів» почали розкладатися. Це і стало ключем до подальшого відкриття.

Під час досліджень хіміки із Північно-Західного університету вивчили різні сполуки розчинника з іншими речовинами. Вони виявили, що коктейль з розчинника, гідроксиду натрію (звичайний компонент мила) і води, підігрітий до температури кипіння, здатний розкласти сполуки PFAS.

 

Суміш мила, води та розчинника — що може бути простіше?

Нарешті у вчених з'явився шанс скористатися простим, а головне дешевим способом знищити «вічні хімікати» як клас.

Але є тут і невелика ложка дьогтю — цей метод підходить лише для PFAS, що містять карбонову кислоту, а це всього близько 40% сполук PFAS.

Утім, вчені налаштовані оптимістично і не збираються зупинятися на цьому, продовжуючи пошуки та аналіз. З часом це обов’язково дозволить їм знайти й інші м’якші і дешевші рецептури для боротьби з вічними хімічними речовинами інших типів.

Джерело: Фокус

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень