«Нас утискають. Через виступ проти премій керівництву міста», - керівник ГО для дітей-інвалідів на Рівненщині

Конфлікт

У Березному на Рівненщині вже 4 роки діє громадська організація батьків дітей з інвалідністю «Особливий кіндер». Вона надає реабілітаційні послуги особливим дітям. Розташована ГО у приміщенні місцевої друкарні на вулиці Київській, 7. Займає тут 2 кімнати площею близько 54 кв. метрів.

Донедавна за комунальні послуги «Особливого кіндера» платила Березнівська районна рада, яка і надала організації в оренду приміщення друкарні. Після того, як відбулася адмінреформа і колишні райони розформували, приміщення відійшло Березнівській міській раді. А та почала вимагати від ГО оплатити комуналку.

Говорить голова «Особливого кіндера» Ольга Одейчук:

Березнівська міськрада платила у 2021 році за нас за компослуги. І заступник міського голови обіцяв, що з цим проблем не буде і надалі. Порадив написати звернення до міського голови, щоб звільнити нас від сплати комуналки.

 

Ми у листопаді подали це звернення. А в грудні раптом нам виставили рахунок на понад 20 тисяч грн.

 

Я пов’язую це з тим, що я, як депутат Березнівської міськради, виступила на сесії проти премій керівництву міста. Адже воно, ще й не встигнувши попрацювати, понараховувало собі премії у розмірі 100% від окладу.  

Березнівський міський голова Руслан Пилипчук способу вирішити конфлікт не бачить. Бо, пояснює, на це є причини:

Правонаступником Березнівської районної ради, яка оплачувала комуналку за «Особливий кіндер», є Рівненська районна рада, а не Березнівська міська.

 

І закон зараз забороняє сплату комунальних послуг за громадські організації. І від цієї сплати їх не звільняє. Так само як і здавання в оренду комунальних приміщень з липня 2021 року відбувається тільки через електронні аукціони.

 

Я працюю у правовому полі і не можу піти на порушення. Бо потім мене спитають за це правоохоронні органи.

 

Руслан Пилипчук також стверджує, що в ГО, яка запевняє, що неприбуткова, беруть плату за кожне заняття з дитиною з особливими потребами у розмірі 150 грн. І додає:

То хай би вже знайшли кошти на комуналку. Тобто працюють вони наче безкоштовно, а реально беруть за це кошти.

 

Хоча у нас є 2 організації державних, які ми утримуємо за рахунок міського бюджету: це Березнівський та Балашівський реабілітаційні центри. І там послуги – безкоштовні. До речі, на їх утримання з міського бюджету торік ми витратили майже 3 млн грн.

 

Коментує рівненський адвокат Валентин Дупак:

Якщо видатки на оплату компослуг ГО з міського бюджету не передбачені, то по закону міськрада і не може сплачувати за дітей. Але передбачити такі видатки міськрада має повне право.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень