Накопичувальній пенсії бути – в Раді зареєстрували законопроєкт

Що він передбачає?

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт про обов’язкове накопичувальне пенсійне забезпечення (№9212).  У майбутньому ці накопичення мають стати додатковим джерелом пенсійних виплат.

У цій системі пенсійного накопичення візьмуть участь  усі категорії працівників  до досягнення ними 55 років. А от фізичні особи-підприємці та самозайняті особи братимуть участь за бажанням.

Роботодавці сплачуватимуть 1% у 2023, 1,5% – у 2024, 2% – у 2025 роках від розміру заробітної плати працівників, а держава буде співфінансувати такі внески на паритетних засадах коштом державного бюджету України, – йдеться в документі.

Розмір єдиного соціального внеску, який сплачується роботодавцем, залишається незмінним, а накопичувальний внесок буде включатись до складу Єдиного соціального внеску.

Працівник може збільшувати свої внески на власний розсуд. Гроші будуть накопичуватися на індивідуальних пенсійних рахунках, які у разі смерті особи можуть бути успадковані.

До 2025 року внески будуть зберігатися в уповноваженому пенсійному фонді, який створить держава. З 2026 року накопичення можна буде перевести в будь-який інший фонд або залишити в державному. Пенсійні накопичення будуть захищені від знецінення та інфляції, вкладаючись в «консервативні фінансові інструменти».

Вартість законопроєкту

Законопроєкт коштуватиме 30,8 млрд грн у перший рік. Половину цієї суми планують використати для компенсації фондам загальнообов'язкового державного соціального та пенсійного страхування за недоотримані єдині соціальні внески. Інша половина піде на додаткові пенсійні внески з державного бюджету на користь учасників системи.

Джерело «Мінфін»   

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Пицька

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень