На замітку рівнянам: як вибрати справжнє вершкове масло

Як не помилитися з вибором вершкового масла і придбати якісний продукт?

Справжнє якісне вершкове масло повинно відповідати ДСТУ 4399:2005 «Масло вершкове. Технічні умови» та бути виробленим тільки з коров’ячого молока та (або) продуктів його перероблення.

Справжнє вершкове масло має мати жирність від 72 до 82%. Залежно від масової частки жиру, масло розподіляється на групи: масло вершкове екстра; масло вершкове селянське; масло вершкове бутербродне; масло топлене.

Справжнє масло має відповідати таким критеріям:

- смак і запах - чисті, без сторонніх присмаків і запахів, характерні для вершкового масла, з присмаком пастеризованих вершків або без нього;

- консистенція - однорідна, пластична, щільна;

- поверхня на розрізі - слабо-блискуча і суха на вигляд або з наявністю поодиноких дрібних крапель вологи;

- колір - однорідний по всій масі, від білого до жовтого.

Вимоги до маркування та пакування

На кожну упаковку масла наносять маркування з такими чіткими познаками :

  • назва та адреса підприємства-виробника, його товарний знак (за наявності), телефону, адреса потужностей виробництва;
  • повна назва масла (торгова марка та власна назва за наявності);
  • склад масла в порядку переваги складників, зокрема харчових добавок, що використовувались під час його виробництва;
  • кінцева дата споживання «Вжити до» або дата виробництва та строк придатності;
  • умови зберігання;
  • маса нетто (кг);
  • маса брутто і тара;
  • номер партії;
  • штрих- код EAN (на спожитковаму пакуванні);
  • позначення стандарту ДСТУ 4399 : 2005.

Як перевірити якість вершкового масла

По-перше, вершкове масло потрібно спробувати на смак.

Якісне масло тане в роті, а після нього залишається солодко-молочний і ніжний присмак. Неприємний післясмак залишиться після масла, яке зроблено з неякісних інгредієнтів або з використанням рослинних жирів.

По-друге: вершкове масло не повинно бути інтенсивно жовтого кольору або зовсім білого.

По-третє: вдома на масло спробуйте натиснути пальцем.

Якщо при цьому масло буде кришитися, то перед вами неякісний продукт.

По-четверте, ложку вершкового масла потрібно опустити в гарячу воду. Рівномірно розчиниться той продукт, який повністю зроблений з вершків.

Якщо ж масло у воді розпадеться на окремі шматочки, то в ньому, швидше за все, присутні рослинні жири.

По-п'яте: подивіться як тане масло. Якщо при таненні при кімнатній температурі на маслі з'являються крапельки – це маргарин.

По-шосте: випробуйте масло на сковороді. Якісне вершкове масло на сковороді розтоплюється рівномірно і при цьому не виділяє воду і білу піну.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублене службове посвідчення прокурора

Загублене службове посвідчення прокурора видане на імʼя Ваколюк Юлії Олександрівни. Прошу вважати недійсним.

Загублено рюкзак із документами

Загублено рюкзак золотистого кольору на зупинці біля Сільпо біля автовокзалу. В ньому  документи, на прізвище Годунко, гроші та дитячі речі. Якщо хтось знайшов, повідомте за номером 0978401501.

Знайдено паспорт у Рівному

Вчора на проспекті Миру на переході біля "Фокстроту" було знайдено пластиковий паспорт України, на ім'я Мікаберідзе Максим Максимович 05.04. 2006 р.н, харківська прописка. Звертатись за телефоном 0979764361 - Богдан

Більше оголошень