На замітку рівнянам: як вибрати справжнє вершкове масло
Як не помилитися з вибором вершкового масла і придбати якісний продукт?
Справжнє якісне вершкове масло повинно відповідати ДСТУ 4399:2005 «Масло вершкове. Технічні умови» та бути виробленим тільки з коров’ячого молока та (або) продуктів його перероблення.
Справжнє вершкове масло має мати жирність від 72 до 82%. Залежно від масової частки жиру, масло розподіляється на групи: масло вершкове екстра; масло вершкове селянське; масло вершкове бутербродне; масло топлене.
Справжнє масло має відповідати таким критеріям:
- смак і запах - чисті, без сторонніх присмаків і запахів, характерні для вершкового масла, з присмаком пастеризованих вершків або без нього;
- консистенція - однорідна, пластична, щільна;
- поверхня на розрізі - слабо-блискуча і суха на вигляд або з наявністю поодиноких дрібних крапель вологи;
- колір - однорідний по всій масі, від білого до жовтого.
Вимоги до маркування та пакування
На кожну упаковку масла наносять маркування з такими чіткими познаками :
- назва та адреса підприємства-виробника, його товарний знак (за наявності), телефону, адреса потужностей виробництва;
- повна назва масла (торгова марка та власна назва за наявності);
- склад масла в порядку переваги складників, зокрема харчових добавок, що використовувались під час його виробництва;
- кінцева дата споживання «Вжити до» або дата виробництва та строк придатності;
- умови зберігання;
- маса нетто (кг);
- маса брутто і тара;
- номер партії;
- штрих- код EAN (на спожитковаму пакуванні);
- позначення стандарту ДСТУ 4399 : 2005.
Як перевірити якість вершкового масла
По-перше, вершкове масло потрібно спробувати на смак.
Якісне масло тане в роті, а після нього залишається солодко-молочний і ніжний присмак. Неприємний післясмак залишиться після масла, яке зроблено з неякісних інгредієнтів або з використанням рослинних жирів.
По-друге: вершкове масло не повинно бути інтенсивно жовтого кольору або зовсім білого.
По-третє: вдома на масло спробуйте натиснути пальцем.
Якщо при цьому масло буде кришитися, то перед вами неякісний продукт.
По-четверте, ложку вершкового масла потрібно опустити в гарячу воду. Рівномірно розчиниться той продукт, який повністю зроблений з вершків.
Якщо ж масло у воді розпадеться на окремі шматочки, то в ньому, швидше за все, присутні рослинні жири.
По-п'яте: подивіться як тане масло. Якщо при таненні при кімнатній температурі на маслі з'являються крапельки – це маргарин.
По-шосте: випробуйте масло на сковороді. Якісне вершкове масло на сковороді розтоплюється рівномірно і при цьому не виділяє воду і білу піну.
Радіо Трек: НОВИНИ