На Волині батьки втратили дітей через «проjoбані» МОЗ закупівлі медикаментів

Це заявила очільниця всеукраїнської громадської організації

Трагедія сталася на Волині. За пів року в одній родині померло двоє діток, які мали діагноз торсійна дистонія — хлопчик 11 років помер у жовтні 2019 року, а через пів року в квітні 2020 померла його сестра, пишуть на сторінці ГО «Пацієнти України».

Почалося найгірше - маємо перші смерті ДІТЕЙ від проjoбаних закупівель ліків Міністерством охорони здоров‘я. У родині на Волині сталася трагедія - померло двоє дітей, які жили з рідкісним захворюванням торсійна дистонія, - пише директорка організації Інна Іваненко у себе на сторінці у фейсбук.

 

Вони не дочекалися операцій зі вживлення системи стимуляції головного мозку.

Ці системи закуповуються централізовано за кошти держави і Міністерство охорони здоров'я України керує цим процесом. Докерувалося до такої трагедії, не розпочавши закупівлі на початку року.

 

Дітей уже не врятувати. Зараз так само як і ті діти, мучиться від судом дорослий пацієнт з торсійною дистонією з Донецької області, перебуваючи на межі життя і смерті. Його можна врятувати, оперативно організувавши закупівлю, бо гроші є! Але для цього необхідно буквально за тиждень провести купу паперів по МОЗу, зібрати погодження, підписи та візи.

 

«Об’єднання хворих на торсійну дистонію» звернулося до Міністерства охорони здоров’я з проханням взяти під контроль закупівлі. На сторінці «Пацієнтів України» пояснюється, що постачання закуплених девайсів за гроші 2020 року мали бути в середині літа, але вони не приїхали вчасно через затримку із закупівлями.

Зараз у тяжкому стані перебуває ще дві людини. Пацієнту з Полтавської області активісти знайшли систему.

 

Другий пацієнт з Донецької області саме в ці хвилини бореться за своє життя та сподівається на диво, що активісти та родичі зберуть гроші йому на систему стимуляції. В той час, коли гроші на конкретно ці медичні вироби лежать у міністерстві.

 

Ми попереджали МОЗ, міністра Максима Степанова та його заступницю Світлану Шаталову, що восени почнуть помирати важкохворі, які не дочекаються ліків та медичних виробів. Це сталося ще раніше — у середині літа.

Довідково: торсійна дистонія - це рідкісне захворювання нервової системи, що обмежує рухові можливості, змушує людину страждати через постійні зсудомлення м’язів та викручує тіло в болючі неприродні пози. На сьогодні в Україні виявлено лише 91 людину з таким діагнозом. За світовою статистикою таких хворих значно більше. Лікується хвороба – операцією по вживленню системи стимуляції головного мозку (Deep Brain Stimulation).

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень