На скільки за рік подорожчав салат «Олів'є»?
Дуже рідко будь-яке зимове свято в нашій країні обходиться без традиційного салату «Олів’є»
В українській Асоціації постачальників торгових мереж порівняли, у скільки обійдеться цьогоріч українцям традиційний м'ясний салат. Про це написав у Фейсбуці директор Асоціації Олексій Дорошенко.
Для підрахунку взяли найдоступнішиий рецепт салату "Олів'є":
відварна картопля – 600 г, відварна морква – 250 г, цибуля – 200 г, варена ковбаса – 600 г, яйця – 5 шт., солоні огірки – 500 г, консервований зелений горошок – банка 420 г, майонез – упаковка 270 г, сіль за смаком.
За даними Держстату, станом на 21 листопада 2016 року продукти коштували:
відварна картопля – 4,9 грн за кілограм, або 2,9 грн за 600 г, відварна морква – 3,9 грн за кілограм, або 1 грн за 250 г, цибуля – 4,2 грн за кілограм, або 80 копійок за 200 г, варена ковбаса – 59,8 грн за кілограм, або 35,8 грн за 600 г, яйця – 19,5 грн за десяток, або 9,7 грн за 5 шт.
На консервацію й майонез ми витратили: солоно-мариновані огірки – 15,3 грн за 500 г баночку, консервований зелений горошок – 21,2 грн за 420 г бляшанку, майонез – 14,3 грн за 270 г упаковку.
Тобто в 2016 році приготування майже 3 кг салату "Олів’є", яких буде достатньо для родини та не менш ніж 10 гостей, обійшлося нам у 101 грн.
Цьогоріч, за середніми в Україні цінами, ми сплачуємо:
відварна картопля – 5,8 грн за кг, або 3,5 грн за 600 г, відварна морква – 6,4 грн за кг, або 1,6 грн за 250 г, цибуля – 5 грн за кг, або 1 грн за 200 г, варена ковбаса – 74,8 грн за кг, або 44,9 грн за 600 г, яйця – 23,8 грн за десяток, або 11,9 грн за 5 шт.
На консервацію й майонез із сімейного бюджету ми витратимо: на солоно-мариновані огірки – 24,3 грн за 500 г баночку, консервований зелений горошок – 23,6 грн за 420 г бляшанку, майонез – 16,7 грн за 270 г упаковку.
Тобто в 2017 році, за місяць до новорічних свят, приготування майже 3 кг салату "Олів’є" коштуватиме нам 127,5 грн.
За рік салат "Олів’є" подорожчав на 26,5 грн, або більше, ніж на 26%.
Радіо Трек: НОВИНИ