На Рівненщині найвищий показник вроджених вад новонароджених

Причиною цьому є дефіцит фолієвої кислоти

Для подолання цієї проблеми рівненські генетики вкотре порушили питання необхідності фортифікації (збагачення) борошна фолієвою кислотою на державному рівні.

Обласна рада на останній сесії звернулася за цим до Прем’єр-міністра, Міністерства охорони здоров'я України та Міністерства аграрної політики та продовольства України.

Про частоту вроджених вад на Рівненщині розповіла завідувачка обласного медико-генетичного центру обласного лікувально-діагностичного центру Любов Євтушок:

У Волинській, Хмельницькій і Рівненській областях проводили моніторинг відповідно до міжнародних стандартів.

 

У цих областях частота вад удвічі вища, ніж у Європі. На Рівненщині - показник найвищий, на частоту вроджених вад новонароджених впливає і високий рівень радіації на Поліссі.  

Ініціатором програми запобігання вродженим вадам розвитку в Україні з допомогою фолієвої кислоти ще у 2000 році був американський генетик Володимир Вертелецький. Але до цього часу програму не запровадили. Генетик стверджує, що фолієва кислота необхідна як вагітним жінкам, так і усім дорослим, тому що вона знижує ризики інсультів, інфарктів, інших серцево-судинних хвороб.

За словами Любові Євтушок, у світі понад 80 країн фортифікують борошно на державному рівні, а в Україні борошно збагачують фолієвою кислотою лише на експорт.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень