На Рівненщині збираються відпустити 200 в'язнів

Майже 200 засуджених вийдуть на волю достроково

На волю достроково вийдуть майже 200 в`язнів на Рівненщині. Половина з них були засуджені за вбивство та зґвалтування. Термін ув’язнення їм перерахували згідно з так званим «законом Савченко», за яким день, проведений у СІЗО, рахують засудженому як два, пише ZIK.

Юрій Бондарчук 17 років відсидів за вбивство, грабіж та втечу із в’язниці. Чоловік ще понад рік мав відбувати покарання, та згідно із «законом Савченко» з-за грат виходить вже зараз. Він розповідає, що за 2 роки відбування свого терміну в ізоляторах, особисто відчув усі жахливі умови СІЗО. 

– Я вважаю, що такі закони потрібно було вже давно приймати. Тому що в СІЗО людей утримують у жахливих умовах. Як влітку, так і взимку, там немає чим дихати, – розповідає засуджений Юрій Бондарчук.

У Городищенській виправній колонії відбувають термін за тяжкі та особливо тяжкі злочини. Тож усі в’язні тут схвалюють «закон Савченко». 

Відтак, після перерахунку, кожен рік утримання у СІЗО, вважатимуть за 2. Тільки на Рівненщині майже двом тисячам в’язням термін скоротять, а близько 200 достроково звільнять. 

– Із 134 чоловік, які вже на сьогодні звільнені, 20 чоловік були засуджені за вбивство, а 7 – за зґвалтування. Наразі звільнення проходять ще 11 в’язнів, – прокоментував начальник управління Державної пенітенціарної служби в Рівненській області Олександр Адамець.

Серед аргументів для ради підтримати «закон Савченко» були погані умови утримання в’язнів в українських ізоляторах. Проте експерти, які спеціалізуються на кримінальній тематиці пояснюють, що такий закон може мати негативні наслідки.

– Засуджені тепер зрозуміють, що їм, наприклад, краще посидіти 4 роки у СІЗО, ніж відсидіти свій термін покарання, який передбачає 8 років у в’язниці. Тому в’язні самі ж тепер будуть затягувати процес слідства та переведення із СІЗО до в’язниці, – пояснив журналіст-криміналіст Микола Савельєв.

А правильніше було б, додає експерт, поліпшити умови в ізоляторах, а не випускати вбивць і ґвалтівників раніше часу. 

Своєю чергою, пенітенціарна служба зауважує і ще одну проблему. Раптово звільнений засуджений не завжди може бути готовий до цього як фізично, так і психологічно. Відтак, може відбутися певний психологічний надлом даної особистості, що знову ж таки може призвести то негативної поведінки. 

Відтак, якими будуть наслідки цього закону для суспільства, передбачити важко. Наразі в Україні безпосередньо за «законом Савченко» звільнення чекають 6 тисяч засуджених, а загалом під його дію підпадає 50 тисяч в’язнів. 

Натомість наслідки такого закону вже почали викликати перші протести суспільства. Так, 11 лютого, родичі та друзі убитого у 2014 році львів’янина Кирила Крилова пікетували обласну прокуратуру. Вони вимагали справедливого розслідування та належного покарання для вбивці, якому згідно із «законом Савченко» значно пом’якшили обвинувачення.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень