На Рівненщині в річку Ікву скидатимуть «чисту сльозу»

Для цього збираються збудувати нові очисні споруди

В Ікві через забруднення не раз гинула риба

Існуючим очисним спорудам Дубна, які перебувають у міській комунальній власності, близько 40 років. І вони не справляються з очищенням скидів у тутешню річку Ікву. Адже їх кількість суттєво зросла.

Приміром, лише «Дубномолоко», яке колись переробляло 300 тонн молока на добу, нині переробляє вдвічі більше. І забруднює річку скидами не залпово, як колись, а постійно.

Тож нещодавно саме з цим підприємством влада Дубна домовилася про співфінансування будівництва нових очисних споруд.

Подробиці розповідає міський голова Дубна Василь Антонюк:

Відкинули проект реконструкції своїх очисних споруд, а перейшли сумісно із «Дубномолоко» на проект будівництва нових очисних споруд.

 

Правда, проект буде називатися "реконструкція", тому що із існуючих очисних будуть задіяні деякі об’єкти. Це адміністративні приміщення в основному. А все інше буде повністю нове: нові схеми, нові технології, нова очистка.

 

Формат очистки – вихід води в річку Іква називається «Чиста сльоза». Тобто ідеальний вид води в хімічному і технічному стані.

За словами Василя Антонюка, проект очисних споруд місто робить за свої кошти. Це близько мільйона гривень. Міський голова сподівається, що проект буде готовий до кінця першого кварталу цього року.

Тоді буде вирішуватися питання щодо фінансування будівництва.

Орієнтовна його вартість - 150 мільйонів гривень.

Такої суми у бюджеті Дубна нема. Але, оскільки забруднення Ікви - проблема регіональна (на неї скаржаться селище Млинів, місто Кременець на Тернопільщині), будуть залучені також кошти обласного бюджету.

Який буде відсоток «Дубномолока» у фінансуванні будівництва очисних споруд - Василь Антонюк не може назвати, оскільки про нього не домовлялися. Була лише домовленість, що «Дубномолоко» профінансує частину вартості обладнання для очисних споруд. Також до будівництва підключать на умовах співфінансування інші підприємства міста.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень