На Рівненщині розповіли про перші результати децентралізації

В Дубному та Здолбунові відбулися круглі столи

Столи були на тему «Децентралізація – базова реформа взаємовідносин центру і громад. Перші результати у Рівненській області».

Заходи ініціювали представники РОГО «Комітет виборців України» і проводилися спільно з Офісом реформ у Рівненській області, Рівненською облдержадміністрацією, Дубенською і Здолбунівською РДА.

Метою цих круглих столів є створення майданчику для обговорення ходу децентралізації між представниками громадськості, науковцями, органами державної влади та місцевого самоврядування.

Як зазначив директор РОГО «Комітет виборців України» Олексій Горецький, на сьогодні у Верховній Раді немає політичної сили, яка б у своїй передвиборчій програмі не зачіпала тему децентралізації. Тому цілком очевидно, що наразі це одна з ключових першочергових реформ в Україні. Це підтверджують і міжнародні партнери нашої держави. Фактично, процес децентралізації запущений і повороту назад уже точно не буде. Тож наслідком цих обговорень має стати вироблення пропозицій щодо вдосконалення цієї реформи за першими практичними її результатами.

Директор Офісу реформ у Рівненській області Руслан Сивий говорив про міжнародний досвід об’єднаних громад. Зокрема, на його думку, Україні найбільше підходить досвід наших сусідів з Польщі. Крім того, в Європі потужнішими й успішнішими є ті громади, які є більшими.

Також пан Сивий зазначив, що на сьогодні існує чимало міжнародних програм, які сприяють громадам у реалізації проектів розвитку. І більше коштів мають змогу залучити саме ті громади, котрі об’єднаються першими.

Керівник правових програм Рівненського КВУ Микола Глотов розповів присутнім про те, що пропонується в частині децентралізації в законопроекті про внесення змін до Конституції України, поданому до парламенту Президентом. Також він роз’яснив, яким чином згідно з проектом закону «Про префектів», представленого нещодавно на засіданні робочої групи при Мінрегіоні, будуть працювати префекти в напрямку контролю за рішеннями органів місцевого самоврядування. Юрист порівняв повноваження, які будуть надані префектам, з нинішніми повноваженнями місцевих державних адміністрацій. Також Микола Глотов оглядово розповів про інші законопроекти, що стосуються питань об’єднання громад і наразі перебувають на розгляді у Верховній Раді.

Василь Курилас, експерт Офісу реформ у Рівненській області, підвів підсумки проведення цьогорічних місцевих виборів. Так, 25 жовтня, пройшли вибори депутатів та сільських, селищних, голів у 5 об’єднаних громадах Рівненщини. Однак вибори старости поки ініціювала лише Миляцька об’єднана громада Дубровицького району. На сьогодні згідно з чинним законодавством вибори старост повинні проводитися за кошти місцевої громади. Тому наразі Асоціація міст Україні ініціює внесення змін до законодавства, відповідно до яких такі вибори фінансувалися б державною субвенцією. Бо для деяких громад сума витрат може бути досить суттєвою.

Присутні сільські голови ставили чимало питань своїм колегам, які уже пройшли практичні етапи об’єднання в своїх громадах. Адже в багатьох з них до цих пір є чимало побоювань щодо того, чи варто це робити. Однак, як запевнили і Микола Костюкевич, і Сергій Пилипчук, попри всі проблеми, з якими вони стикнулися, на сьогодні вони не жалкують про рішення об’єднуватися. І надалі готові активно працювати, аби розвивати свої громади, користуючись перевагами децентралізації.

Нагадаємо, що круглі столи проводяться Комітетом виборців України в рамках реалізації програми щодо впровадження реформи децентралізації в Україні. Передбачається, що до кінця грудня буде проведено 30 таких заходів у 17 областях України.

Про це повідомили у інформаційному відділі РОГО КВУ.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень