На Рівненщині охоронники пообідали блідими поганками

Сезон отруєнь відкрили в Березному

Фото ілюстративне - бліді поганки

Учора на Рівненщині зареєстрували перший випадок отруєння грибами.

Троє чоловіків, які працюють охоронниками на підприємстві, потрапили до реанімації у Березнівську центральну райлікарню.

Виявилося, що напередодні чоловіки наїлися дикорослих грибів, які самостійно зібрали на території Березного. Грибники були певні, що назбирали і приготували білих грибів, сироїжок та грибів-рядовок, проте серед залишків фахівці виявили бліду поганку.

Гриби – це харчовий продукт, який важко перетравлюється і споживати їх можуть лише здорові дорослі люди. В Україні зустрічається близько 80 видів неїстівних шапинкових грибів, близько 20-ти з яких - особливо небезпечні для життя людини.

Аби не отруїтися грибами, у Держпродспоживслужбі радять відмовитися від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, і почати споживати лише штучно вирощені печериці та гливи, які продаються у супермаркетах і магазинах, а також не купувати гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах (безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль).

Якщо ви все ж відправились до лісу по гриби:

- ніколи збирайте грибів, яких не знаєте;

- остерігайтеся пластинчатих грибів;

- не збирайте старих, перезрілих чи надто молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, які ростуть поблизу швидкісних трас чи на забруднених радіацією територіях;

- під час посухи грибів краще не брати взагалі (у спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, тож він втрачає воду і накопичує токсини);

- уважно перевірте зібрані гриби до того, як почнете їх готувати;

- не вживайте сирих грибів;

- відібрані гриби спочатку промийте і, щонайменше тричі, відваріть у підсоленій воді  протягом 30 хв;

- готові страви з грибів зберігайте у холоді в емальованому посуді, але не більше доби;

- гриби – не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв дітям, а також вагітним та жінкам, які годують груддю.

Якщо після споживання грибів почуваєтеся погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі), негайно викликайте «швидку».

До її приїзду промийте шлунок 1-2 л розчину марганцівки чи сольового розчину, можна також зробити очисну клізму. Пийте якомога більше рідини.

Недоїдених грибів не викидайте - їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.

Наші новини у ТelegramНомер у Viber063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень