На Рівненщині оголосили збір коштів на порятунок унікальної історичної будівлі (ФОТО)

Рахунок у банку для цього відкрила Гощанська селищна рада

Усі фото з сайту https://m-a-d-m-a-x.livejournal.com

Йдеться про садибу Валевських – це поміщики, яким у 1840-х роках належав маєток в селищі Гоща.

Цей будинок – пам’ятка архітектури місцевого значення і він - унікальний для України. Адже витриманий в стилі шале - альпійського будиночка з фахверковим (каркасним) фасадом і мансардним поверхом. Такі будували у західній Європі.

Раніше у садибі Валевських розташовувалася бібліотека. Потім у ній почали ремонт даху. І ось у же близько десятка років її ніяк не використовують. Вона – в аварійному занедбаному стані. Тож у селищі вирішили не дати будівлі зруйнуватися і оголосили збір коштів.

Розповідає селищний голова Микола Панчук:

 Враховуючи те, що воно в аварійному стані і може у будь-яку мить впасти, на день селища така ідея прийшла, щоб започаткувати збір благодійних коштів, і щоб хоча б елементарне – там десь вода затікає,  десь перемичка падає - хоча би кошти, щоб врятувати, щоб воно не впало. Сума там поки зовсім-зовсім маленька – десь до тисячі гривень. Але вже оголошення побачили десь в Рівному, телефонували люди десь із Києва, зі Львова цікавилися і під'їжджали до будівлі дивилися. Ще поки грошей не було, але те, що цікавилися, це вже плюс.

За словами Миколи Панчука, будівлю хочуть зберегти, щоб було чим приваблювати у Гощу туристів, рекламувати селище на весь світ.

Нині Гощанська районна рада погодилася передати садибу на баланс селищній раді. А селищна готується до прийняття, тож зайнялася виготовленням документів на історичну будівлю – технічного паспорта, паспорта на землю. Адже нічого цього немає.

Кошти на порятунок будівлі всі охочі можуть переказувати на рахунок: 

одержувач: Гощанська селищна рада;

ЄДРПОУ: 04385416;

МФО: 833017;

Р/Р: 31550301124303;

банк одержувача: ГУДКСУ у Рівненській обл.;

призначення платежу: для відновлення Садиби у Гощі.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень