На Рівненщині комунальне підприємство надає послуги селянам з обробки землі

Це стало можливим завдяки децентралізації

Попри створення лише третини із запланованих об’єднаних територіальних громад у нашій області, Рівненщина не пасе задніх у процесі децентралізації. Експерти Центрального офісу реформ при Мінрегіоні проаналізували фінансові показники перших 159 ОТГ України, створених на початку реформи - у 2015 році.

Серед них п’ять рівненських: Бабинська, Бугринська, Клесівська, Миляцька та Підлозцівська. Найуспішніша за чотирма показниками – Клесівська, водночас – найнижча позиція – у Миляцької ОТГ. У загальноукраїнському рейтингу вона посідає 126-у позицію.

Експерти дійшли висновку, що найнижчі фінансові показники мають невеликі громади.

А отже, кажуть експерти, при формуванні ОТГ необхідно враховувати найперше – чисельність ОТГ - щонайменше 5 тисяч осіб, а також мінімальний дохід на одну особу – орієнтовно, 2,5 тисячі. При таких першочергових умовах нова громада матиме необмежені можливості.

Наприклад, Бугринська ОТГ торік навіть створила власне комунальне підприємство,  яке надає необхідні послуги селянам за прийнятними тарифами, говорить голова Сергій Пилипчук:

- Підприємство має свій штат, свою техніку. Має великий вантажний автомобіль «Renault», має МТЗ з причіпом, зі всім обладнанням. У них розроблені тарифи, дешевші за тарифи приватників на нашій території. Це стосується оранки, культивації – те, що можуть люди замовити. Сьогодні люди замовляють цю техніку і вони задоволенні наданням послуг. І основне, що ще дало створення комунального підприємства – робочі місця.

Тож послуги і штат комунального підприємства тут планують розширювати.

Крім того, каже Сергій Пилипчук, чи не вперше близько сотні школярів мали змогу їздити на екскурсії в інші міста, що було б швидше за все неможливим для такої кількості дітей при фінансуванні з обласного чи державного бюджету.

Проблемним питання лишаються дороги.

До речі, у разі, якщо станом на кінець поточного року в Україні показник об’єднання перевищить 50%, процес створення територіальних громад планують із добровільного перевести обов’язковий.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ілона Радзівіл

Ілона Радзівіл

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень