На Рівненщині – погіршення погоди. Основні заходи безпеки під час грози

Синоптики попереджають про грози, сильні дощі та шквалистий вітер

За повідомленням Українського гідрометеорологічного центру, 15 червня по всій території України очікуються грози, в окремих районах сильні дощі, град та шквали 15-20 м/с.

Служба порятунку Рівненщини просить громадян задля уникнення нещасних випадків під час складних погодних умов проявляти пильність та бути надзвичайно обережними.

Основні заходи безпеки під час грози:

Уникайте відкритої місцевості

Як відомо, гроза зазвичай б’є в найвищу точку на своїй дорозі. Самотня людина в полі – це і є та сама висока точка. Ще страшніше виявитися в грозу на самотньому пагорбі. Якщо Ви з якоїсь причини залишилися в полі наодинці з грозою, сховайтеся в будь-якому можливому поглибленні: канавці, улоговинці або найнижчому місці поля, присядьте і пригніть голову. Лежати на мокрій землі під час грози не рекомендується.

Уникайте води

Вода – відмінний провідник струму. Удар блискавки поширюється довкола водоймища в радіусі 100 метрів. Інколи вона б’є в береги. Тому не те що купатися, а навіть відпочивати біля води під час грози не рекомендується.

Намагайтесь сховатися.

Найбезпечніше під час грози перебувати в приміщенні з блискавкозахистом. Якщо гроза застала вас в місті, сховайтеся в магазин, під’їзд або перечекайте грозу під навісом під стінами будівель. Не страшно, якщо ви перебуваєте в автомобілі. Закрийте вікна, і стихія до вас не дістане.

Ховаючись під деревами, не забувайте про те, що блискавка найчастіше потрапляє в найвищих з них (дуб, тополя, сосна). Отже, чим менше деревце, під яким ви знайшли притулок, - тим краще.

 Не метушіться

Від грози бігти не потрібно. Чим ширше ваш крок, тим небезпечніший для вас удар блискавки. Не варто так само пересуватися на велосипедах і мотоциклах. Краще, що ви можете зробити - це стати непомітними для блискавки: сісти, злитися із стіною, стати якомога меншими.

Остерігайтеся небезпечних предметів

Потрібно пам’ятати, що удар блискавки небезпечний не лише тоді, коли гроза б’є безпосередньо в людину, але в предмети, що знаходяться поруч. Тому не варто торкатися до всього мокрого, залізного, електричного, тому що в такі речі блискавка б’є найчастіше.

Увага:

 – не бажано перебувати біля багаття, тому що в нагрітого повітря провідність для блискавки більша;

 – украй безрозсудно перечікувати грозу біля лінії електропередач. Електрика у будь-якому вигляді притягує блискавку. Навіть стоячи біля стіни з антеною ви ризикуєте накликати на себе удар з небес;

 – дуже небезпечно під час грози розмовляти по мобільному телефону. Навіть розряджений, він є магнітом для блискавок. Краще всього під час грози мобільники вимикати. Не бійтеся здатися смішним або пропустити важливий дзвінок. Подумайте про своє здоров’я в першу чергу!

 – всі металеві деталі для блискавки привабливі. Годинник, ланцюжки і навіть розкрита над головою парасолька – потенційні жертви для грозового удару. 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень