На яку допомогу мають право переселенці – роз’яснення від Мін’юсту

Де її оформити, як отримати і які ще гарантії від держави мають ВПО

Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

У Міністерстві юстиції розповіли, на які соціальні виплати від держави мають право внутрішньо переміщені особи (ВПО) та яку правову допомогу вони можуть отримати.

Зазначається, що ВПО – це люди, які залишили свої домівки, рятуючись від небезпеки, але не перетнули міжнародний кордон, а залишились на території рідної країни.

ВПО перебувають під законним захистом свого уряду. Вони зберігають усі права та захист, згідно з міжнародним законодавством з прав людини, - наголошують у Мін’юсті.

 

Правова допомога

Відповідно до Закону України «Про безоплатну правову допомогу», ВПО мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, що полягає у захисті, здійсненні представництва інтересів осіб у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами та у складанні документів процесуального характеру.

Окрім того, громадяни України, які звернулися із заявою про взяття їх на облік як ВПО, мають право на безоплатне представництво їхніх інтересів з питань, пов’язаних з отриманням довідки про взяття на облік ВПО. За відповідною довідкою можна звертатися до:

  • органів соцзахисту населення районних держадміністрацій;
  • виконавчих органів міських і районних у містах (у разі утворення) рад;
  • уповноваженої особи громади;
  • центру надання адміністративних послуг (ЦНАП);
  • можна подати заяву і через Портал «ДІЯ».

Матеріальна допомога ВПО

Постановою уряду від 20 березня 2022 р. №332 «Деякі питання виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам» затверджено порядок надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам, у т.ч. на оплату житлово-комунальних послуг.

Така допомога надається особам, які перемістилися з тимчасово окупованої території АР Крим і м.Севастополя або території адміністративно-територіальної одиниці, де проводяться бойові дії, і яка визначена в переліку адміністративно-територіальних одиниць, на території яких платникам єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, які перебувають на обліку на відповідній території, може надаватися допомога в рамках Програми «єПідтримка».

Ця допомога надається щомісячно - з місяця звернення на період введення воєнного стану та одного місяця після його припинення чи скасування на кожну ВПО, відомості про яку включено до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб.

Йдеться про такі суми:

  •  3 000 грн – для осіб з інвалідністю та дітей;
  • 2 000 грн – для інших осіб.

Допомога виплачується за повний місяць незалежно від дати звернення за її призначенням і дати припинення чи скасування воєнного стану й призначається автоматично без подання додаткового звернення вимушених переселенців, які станом на 1 березня 2022 року отримували щомісячну адресну допомогу ВПО для покриття витрат на проживання, в т.ч. на оплату ЖКГ.

Допомога ВПО, які звернулися за наданням допомоги до 14 квітня, надається починаючи з березня.

 

Допомога не надається ВПО, які були обліковані як ВПО до 24 лютого поточного року у регіонах, що не включені до переліку, зазначеному в абзаці першому п. 2 Порядку, за винятком осіб, які отримували щомісячну адресну допомогу ВПО для покриття витрат на проживання, у т.ч. на оплату житлово-комунальних послуг, - пояснюють у Мін’юсті.

Наголошується також, що неповнолітні діти мають право самостійно звернутися за призначенням допомоги. Заяву про виплату допомоги малолітній дитині, яка прибула без супроводження законного представника, може подавати від її імені родич (баба, дід, прабаба, прадід, повнолітні брат або сестра, тітка, дядько) або вітчим, мачуха, у яких проживає (перебуває) дитина.

Джерело: Укрінформ

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень