На які пільги мають право родини військових

Інформація із закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей»

Фото з сайту "Шпальта"

Члени родин військовослужбовців, зокрема їхні діти, згідно з українським законодавством, мають право на такі пільги від держави:

1) отримання меддопомоги у військово-медичних закладах охорони здоров’я за відсутності за місцем їх проживання державних або комунальних закладів охорони здоров’я (крім військовослужбовців строкової військової служби та курсантів (слухачів) вищих військових навчальних закладів, а також вишів, які мають військові навчальні підрозділи);

2) санаторно-курортне лікування та відпочинок у санаторіях, будинках відпочинку, турбазах, пансіонатах Міноборони. Оплата путівок пільгова, але поїхати на відпочинок можна не частіше одного разу на рік. Ця пільга надається за умови, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує трьох прожиткових мінімумів (крім військовослужбовців-строковиків);

3) забезпечення службовими приміщеннями, за умови спільного проживання родини з військовослужбовцями (окрім строковиків). Членам родини військових, які мають вислугу на військовій службі 20 років і більше, надаються житлові приміщення для постійного проживання;

4) першочергове надання місця дітям військовослужбовців у загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладах і дитячих оздоровчих таборах незалежно від форм власності за місцем проживання їх сімей;

5) відшкодування витрат, пов’язаних з переїздом та перевезенням їх особистого майна залізничним, повітряним, водним і автомобільним (за винятком таксі) транспортом, бронюванням місць у готелях при направленні військовослужбовців у відрядження коштом Міністерства оборони України;

6) позачергові місця у дитячих закладах за місцем проживання дітям військовослужбовців, які загинули, померли або зникли безвісти під час проходження служби;

7) працевлаштування у першочерговому порядку дружин військовослужбовців строкової служби у разі їхнього звільнення при скороченні чисельності або штату працівників, при ліквідації, реорганізації або перепрофілюванні підприємства, установи, організації.

Право на безплатний проїзд

Військовослужбовці та члени їхніх родин мають також право на безплатний проїзд залізничним, повітряним, водним та автомобільним (за винятком таксі) транспортом у таких випадках:

  • від місця проживання до місця проходження військової служби військовослужбовця у зв’язку з його переведенням;
  • до місця проведення відпустки військовослужбовцем в межах України;
  • при звільненні військовослужбовця з військової служби, а також у разі загибелі (смерті) військовослужбовця – до обраного місця проживання в межах України (крім військовослужбовців строкової військової служби).

Право дітей військових на пенсію

Згідно з законом «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», діти, які не досягли повноліття, мають право на пенсію відповідно до ЗУ за загиблого військовослужбовця, військовозобов'язаного чи резервіста.

Лікарняні та страховий стаж

У тому випадку, якщо дружина військового тимчасово втрачає працездатність, то лікарняні оплачують у розмірі 100% середньомісячної зарплати незалежно від страхового стажу.

Крім того, згідно з законодавством, родичам військового зараховується до страхового стажу період проживання разом з чоловіком чи дружиною в місцевостях, де не було можливості працевлаштування за спеціальністю, але не більше 10 років.

Джерело: thepage.ua

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень